Клієнтів багато, адже хочеться зробити на зиму консервації та трішки заготовити у морозильну камеру для супів.

– Подруга вже заробила цього року на грибах 5000 гривень. Вже стільки їх назбирала, що днями і мені 10 кілограмів передала. Заготівля грибів – дуже вигідна справа. Вони заміняють м’ясо. Багаті на білки. Найкращі смакові якості – у тих, що зберігалися замороженими, – розповідає вінничанка Валентина Ковтун. — Гриби, після того як почистила, відварюю в підсоленій воді. Потім висипаю в друшляк, даю їм охолонути. Невеликими порціями розкладаю в поліетиленові пакети і кладу в морозильну камеру. Будь-коли можна дістати й куховарити. Маринувати також неважко. Почищені й відварені гриби проварюю ще 5–10 хв. у маринаді. Готую його з цукром, сіллю, горошком духмяного перцю, лавровим листям. Додаю оцет або лимонну кислоту. Спеції — на смак. Улюблена страва — суп. Готую його, додаючи дрібно нарізані картоплю, моркву, цибулю, корінь петрушки й перлову кашу.

Досвідчені грибники зізнаються: добре полювати на них в околицях Немирова – села Вороб’ївка, Дубмаслівка та інші села поблизу. Після добрих дощів гриби тут іноді збирають мішками. Грибники їдуть і в Чорний ліс під Калинівкою – тут водяться білі. Жителі Хмільника їздять на грибне полювання на Літинщину. Грибними є ліси біля Медвідки, Гущинець. А ось Миколі Паращуку вдалось знайти білий гриб вагою 920 грамів біля села Весняне Чернівецького району. Відповідне фото він опублікував у соцмережі.

– Лисички люблять мох, ростуть великими колоніями. Більший гриб зазвичай росте зверху, а менший — у мосі, — розповідає Іван Ковальчук, досвідчений грибник. — Також колоніями ростуть рижики, опеньки та маслюки. Білі гриби люблять пару. Там, де один, обов’язково буде й другий. Підосичники, або козаки, ростуть біля осики. А підберезники, у народі бабки, — під березою. Білі гриби треба шукати у дубових та букових лісах. Щодо часу для «тихого полювання», то дехто йде у ліс о четвертій ранку та шукає гриби з ліхтариком. Чому? Усе просто: хто перший прийде, той гриб знайде. Також зібрані вранці гриби довше не втрачатимуть товарного вигляду. Вдень, коли спекотно, можуть трохи зів’янути. Зауважу, не варто класти у кошик червивий гриб. Бо доки принесете зібране додому, він може заразити інші.

Валентина Лісова