Більше місяця тому серед білого дня на подвір’я до Володимира Мураховського увійшли працівники поліції і забрали його чотирилітню доньку Аліну разом з мамою Джамілею. Забирали їх з речами, так, щоб назавжди. А потім вивезли невідомо куди.

Тепер бабуся та дідусь, люди дуже шановані в селі, котрі любили свою онуку понад усе, місця собі не знаходять, а невтішний батько будь-що хоче повернути доньку до рідного дому.

Мати цієї дівчинки родом з Азії. За документами — громадянка Росії. Громадянства України у неї спочатку не було. Вона кочувала, їздила з табором циган куди заманеться. Ось так одного разу вона з’явилася у Білках. Це вже тепер селяни між собою говоритимуть, що, мабуть, шукала вона дурня, в котрого ще можна було б грошей розжитися.

А тоді, кілька років тому, її хотіли побити за щось у тому таборі і вона ледь не гола втекла. Володимир заступився за неї. Як кажуть, відмив, вдягнув. Батьки змирилися, сказали, нехай залишається, буде наша. Влаштували весілля, у них народилася донька Аріна. Здавалося б, живіть та радійте.

Та, схоже, у Джамілі були інші плани. Найперше — здобути громадянство. Як стверджують юристи, для іноземців це можна зробити, народивши дитину. Тоді через свідоцтво про народження можна здобути громадянство. Тільки-но Джаміля народила Аріну, то відразу ж заявила Володимиру, що він має заплатити їй гроші. Він здивувався — за що? Ніби ж разом жити збираємося. Влаштував її на роботу в ресторан, щоранку її відвозив туди. Арінка ходила до дитсадка.

На городі Джаміля не працювала, але батьки все одно любили і шанували її. І тут раптом як грім серед ясного неба — поліція на подвір’ї! Та ще й з якого приводу — насильство в сім’ї!

Тема ця зараз і справді у всіх на слуху. Ось Джаміля і заявила, що її чоловік б’є. Та ще й з Києва ніби-то якась її родичка дзвонила, казала, що та потерпає. Володимиру вона заявила: ти мені не потрібний, що я з тебе буду мати? Доведеться дитину продати на органи, якщо ти мені не даси грошей. Мураховські-старші вірять, що невістка й справді може так вчинити. Бо, як згодом з’ясувалося, Джаміля обкрутила не лише Володимира. У неї було ще п’ять чоловіків, з котрих вона гроші вимагала. Але тут все складніше: у них з Володимиром спільна дитина…

Коли юристи поцікавилися, на підставі яких документів забрали дитину, то відповіді не вдалося отримати. Та й жодних ознак побиття на Джамілі не було. Це й не дивно, адже Володимир її й пальцем не зачепив. Принаймні, так кажуть односельці.

Він її й досі дуже любить. Але був змушений подати позов про розірвання шлюбу. Батьки боялися, що вона може понабирати на його ім’я різних кредитів. Де вона з дитиною зараз — ніхто не знає. В неї немає постійного місця проживання. І понад усе рідні переживають за Арінку, адже імпульсивна мати могла вивезти її за кордон… Тому й просять відгукнутися небайдужих людей повідомити хоч щось про цю дівчинку.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА