А після того, як голова райдержадміністрації Сергій Ладан у минулому номері газети прокоментував статтю «Чому «золота» сміттєсортувальна лінія працює лише у тестовому режимі», громада села Жван вирішила більше не мовчати.

Ми просили керівництво Дністровської ГЕС, щоб у першу чергу зробили дорогу в нас, але ніхто нас так і не почув. Розмова відбувалася кілька днів тому, на прийомі у генерального директора станції. Нам у черговий раз пообіцяли приїхати, подивитися… Втім, коли це станеться — ніхто не уточнював. А голова райдержадміністрації тим часом вирішив, що дорога у Перекоринцях важливіша, ніж у Жвану. За три роки ми дуже ретельно збирали документи стосовно того, як використовується кар’єр. І тільки кілька днів тому вперше за увесь час потрапили на прийом до генерального директора станції Василя Суботи. Довго говорили за «круглим столом». Зрештою, обурені люди встали і пішли. Ми як депутати все ж вирішили залишитися, бо ні до чого конкретного так і не домовилися. Ми прямо заявили, що вони, по суті, крадуть у нас граніт і вивозять його на Молдову. Просили, щоб керівник надав нам документи на видобуток граніту і на користування землею. Але ніхто нічого нам так і не надав. Якщо вони і є, то якісь фальшиві. Нині адвокати готують судовий позов. Щоправда, кримінальні провадження відкривалися не раз, але щоразу їх закривали.

Ще колись керівництво станції нам пропонувало розповісти, що треба для села. Ми склали цілий список, бо у Жвану проблем чимало: дорога, медпункт, школа… Але нам категорично відмовили, сказали, що зможуть зробити хіба що тільки ямковий ремонт… На все про все дали 10 тисяч гривень! З помпою, при журналістах, ніби велику допомогу. На рік станція дає до бюджету села 100 тисяч гривень, зате обікрали наше село на мільярди! У нас просто вже не вистачає слів.

Алла Гнатюк,
Василь Гнатюк,
депутати Жванської сільської ради