Це викликало обурення у всієї Європи і стало причиною для серйозного аналізу ситуації з «ромським» питанням» на Вінниччині. На щастя, жодного прояву расизму стосовно циганів у нас не зафіксовано. Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції області.

Загалом на Вінниччині компактно проживає близько 1400 людей цієї нацменшини, є 13 місць постійного проживання ромів: у місті Вінниці, Козятинському, Піщанському, Немирівському, Бершадському, Іллінецькому, Тростянецькому та Чечельницькому районах.. У Вінниці їх найбільше на Старому місті. Заступник начальника управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції Вінниччини Олексій Заверуха розповів, що за таким поселенням закріплені працівники поліції – дільничні офіцери поліції. Вони ж і проводять бесіди і з ромами, і з місцевим населенням.

Водночас, за словами слідчого управління ГУ Нацполіції Вінниччини Лесі Юр’євої, протягом останніх шести років було внесено 9 кримінальних проваджень саме за «національною» статтею 161. З них 7 – уже закрито. Нині слідчі Вінницького відділу поліції розслідують лише два провадження за фактами публікації у Facebook та висловлювання, що розпалює національну ворожнечу. Обидва внесені до Єдиного реєстру цього року – у січні та травні.

А жебракують на вулицях міста не лише роми.

– Якщо табір переміщається територією нашої країни, для прикладу, з Ужгорода у Вінницю, наші колеги нам повідомляють, що таким-то потягом до вас поїхав табір у кількості, наприклад, 10-20 чоловік. Якщо вони, скажімо, їдуть до Жмеринки, ми передаємо своїм співробітникам у Жмеринці, які проводять превентивну роботу і забезпечують публічну безпеку, — додає старший інспектор відділу превенції ГУ Нацполіції в області Олександр Пшук.

Нагадаємо, найбільше  суспільство збурили атаки на ромські поселення у Києві на Лисій горі та на околиці Львова, де було спалене житло, постраждали неповнолітні, вагітна жінка. Загинув 24-річний представник ромської громади. Відповідальність за напади на себе беруть націоналістичні, а також неонацистські неформальні організації.

Ілона ВАЛЬТЕР