Все це — у рамках проекту «Яблуневий шлях», на котрий ЄС виділяє 560 тисяч євро. Проект розгорнеться на території Северинівської та Барської об’єднаних територіальних громад.

«Найбільше коштів передбачено на відновлення інфраструктури. Наприклад, у с. Олександрівка Жмеринського району є збережений музей садівництва, один з колишніх радгоспів, де буде проведено ремонт і відновлення експозицій. У Северинівці планують відновити шклярню, яка працювала з 1868 року. Там колись вирощували лимони й апельсини. В Антонівці буде розсадник старих сортів, а в Бару — дегустаційний центр і кластерний офіс. У Чернятині або в Северинівці буде навчальний центр. Наступного року направлять кошти на закупівлю технологічного обладнання для переробки», — говорить директор ВП «Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування» Олег Левченко.

А SPA-процедури з яблучного соку — найближча реальність. Для цього у санаторії вже передбачені дві ванни. Два столи для масажу і пілінгу яблучною масою і апарати для виробництва кисневих коктейлів з яблучних концентратів. Санаторій вже відновлює приміщення, щоб це запустити. До речі, це не єдине ноу-хау, за котрим встановлюються черги. У Северинівці запровадили лікувальні процедури з голубою глиною. І тепер черга розписана на півроку.

Голова Северинівської ОТГ Олександр Христюк переконаний, що у будь-якого села є чимало можливостей «заманити» до себе туристів. Треба тільки трохи проявити фантазію і не відмовлятися від сміливих ідей.

Наталка Романюк