Всіх, хто в’їжджає до села Уладівки Літинського району, вражає безголова скульптура, що височіє на вершині пагорба. Це символічна фігура матері, що чекає сина з війни, яка була встановлена у 1985 році, на 40-річчя Перемоги. Тоді місцеві жителі пишались нею і з любов’ю називали берегинею Ладою, поєднуючи із назвою села — Уладівка.

– Звели цю скульптуру, обшиту сплавом кольорових металів,  при колгоспі “Перемога”. На баланс сільської ради її не поставили, і вона виявилась наче безхозною, – розповіла Майя Крот, сільський голова Уладівки. – Цим і скористались вандали — інакше їх не назвеш! Вони почали потайки, вночі,  частинами знімати металеву обшивку з гіпсової статуї. Ми звертались у поліцію, робили об’їзди, шукали з людьми по селу, хто це робить. Коли піднімався шум — руйнування статуї припинялось. Але проходив час, і все повторювалось знову.

Врешті, і голову хтось відбив. Вона збережена, але самостійно поставити її на місце ми не можемо, тут  потрібна консультація спеціалістів..

Ця фігура — не просто пам’ятник. Вона для нас, як  святиня! Хіба зараз так само, як і колись, не чекають матері своїх синів з війни? Коли в селі сталась трагедія, блискавка ударила в чоловіка, то люди відразу пов’язали це з руйнуванням нашої Лади-берегині.

Ми просили спеціалістів оглянути її, скласти кошторис реставрації. Виявилось, що потрібно не менше 100 тис. грн. Зрозуміло, що швидко таке складне питання не вирішиться. Будемо шукати кошти у спонсорів, можливо, допоможе Сторожук Оксана Калениківна, яка багато доброго робить для села. Свою Ладу ми обов’язково відновимо!