Здавалося б, можна порадіти за наших людей, які заробили добру копійку. Адже не секрет, що останніми роками вінничани все частіше замість картоплі свої поля засаджують саме малиною. Та господарів цьогоріч «малиновий» бізнес не радує.

Вдосталь напрацювавшись біля неї, люди розраховували на достойний заробіток. Втім, перекупники та заводи із переробки ягід цьогоріч пропонують антирекордні 7-12 гривень за кілограм.

– Сусідка набрала кредитів і засадила малиною чотири гектари городу. А інша поїхала у Польщу на заробітки, щоб мати кошти на посадковий матеріал. І хто б міг подумати, що ми залишимось у мінусі, – каже жителька села Ялтушків Барського району Галина. – Бо тільки робітнику за збір малини треба віддати 5 гривень за кілограм. А якщо врахувати пальне, щоб довезти її, кілька разів посапати, обробити від шкідників…. То скільки нам тоді залишиться?

Лілія Шевчук додає: минулого року за кілограм малини давали 16-23 грн. у тих самих пунктах прийому, а людям-збирачам платили по 6-7 грн.

– Це було вигідно при середній вартості збуту в 20-21 грн. Але тоді були засуха і неврожай. У цьому році врожай гарний, охочих продати хоч відбавляй. ЄС виставила ціну, на 20-40 центів нижчу за тогорічну, – каже. – Це напряму впливає на ціну по місцях. Адже ягоду треба скупити у населення (за мізер), потім перепродати тим, хто її заморожує або одразу переробляє (заводи), а ще ж має бути виготовлення відповідної документації на вивіз за кордон, сертифікати, податки. Тому й страждає простий смертний, котрий потом і важкою працею обробляв город. Вирощувати малину дійсно стало нерентабельно.

Тим часом експерти у сфері агробізнесу додають: до того моменту, поки фермери, одноосібники не об’єднаються в обслуговуючі кооперативи, асоціації тощо, ціна на будь-яку сільгосппродукцію прогнозованою не буде. Якби дрібні господарі об’єдналися, купили морозильні камери, мали би більші обсяги і, відповідно, більшу ціну. Наразі на малині заробляють добре перекупники-експортери. За кордоном нашу продукцію купують із задоволенням. Другий сорт іде у Польщу на переробку на джеми, а перший – у Німеччину, Францію на полиці супермаркетів. Узимку лоток малини вагою 400 грамів вартує 2,5 євро. Тобто майже 80 гривень. Як кажуть, відчуйте різницю.

Вікторія Снігур