До Всесвітнього дня протидії із торгівлі людьми 30 липня Міністерство соціальної політики України ініціює проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії, метою якої є привернення уваги до проблеми торгівлі людьми, т.з. сучасного рабства та об’єднання зусиль для подолання цього негативного явища, боротьбу із злочинцями та злочинними угрупованнями, що задіяні в цій кримінальній діяльності, наданні підтримки і допомоги потерпілим та профілактичної роботи.

Вінницька область теж долучається до відповідної акції.

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації визначений регіональним координатором у сфері протидії торгівлі людьми. В рамках реалізації Всеукраїнської інформаційної кампанії та Обласної комплексної програми підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків та попередження торгівлі людьми на період 2021 року, затвердженої рішенням сесії Вінницької обласної Ради 7 скликання від 20 грудня 2016 року № 226, передбачатиме трансляцію на телеканалах області, розміщення інформаційних матеріалів на зовнішніх носіях, у громадському транспорті, в пресі, в соціальних мережах, інформаційні та інші заходи.

30 липня за сприяння Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, громадських організацій «Джерело надії» та «Прогресивні жінки» на площі Європейській м.Вінниці відбудеться акція у форматі квест-лабіринту для підвищення обізнаності населення щодо проблеми сучасного рабства. Шукаючи роботу, трудові мігранти потрапляють в умовні стіни лабіринту. Учасники квесту, отримають реальні історії вербування, знайдуть вихід із невідомих ситуацій та уникнуть потрапляння в торгівлю людьми, змінивши своє ставлення до сумнівних пропозицій працевлаштування та перевіривши власні знання щодо правил безпечної міграції та працевлаштування за кордоном.

У відкритті акції візьмуть представники облдержадміністрації та її структурних підрозділів, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, Вінницького обласного центру зайнятості, Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інших суб’єктів відповідальних за протидію торгівлі людьми.

Велика кількість інформаційних матеріалів розроблено спільно з міжнародними партнерами і громадськими організаціями, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми, включаючи Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Представництва МОМ в Україні, Міжнародна громадська організація „Компанія А21” та інших.

Всі матеріали та події створено з метою донести до громадян, що проблема торгівлі людьми актуальна для України, особливо в цей нелегкий для країни час. Ця проблема стосується не лише жертв сучасного рабства, але і кожного громадянина, який може потрапити в тенета кримінальних осіб чи організацій. Це також питання підтримки та реабілітації жертв торгівлі людьми, та ефективної співпраці всіх державних та неурядових організацій з метою подолання цього негативного явища.

Довідкова інформація:

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй 2013 року проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

Ключові кроки України у протидії торгівлі людьми:

1998 Криміналізація злочину торгівлі людьми в Україні (ст. 149 ККУ)

2004 Ратифікація Протоколу про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності

2010 Ратифікація Конвенції РЄ про заходи щодо протидії торгівлі людьми

2011 Закон України “Про протидію торгівлі людьми”

2012 Постанови Уряду щодо створення державної системи дороги постраждалим від торгівлі людьми в Україні

2016 Державна програма протидії торгівлі людьми на період до 2020 року

2017 Державний департамент США оприлюднив 17-й Звіт про торгівлю людьми, в якому, враховуючи досягнення нашої держави у сфері протидії торгівлі людьми, Україну виведено з Контрольного списку другої групи, де вона перебувала протягом чотирьох років поспіль, та переведено в Другу групу.