Кілька десятків антимінсів, старовинні ікони, фото священослужителів, комплекти облачення архієпископа Симона (Івановського), Метрополита Макарія (Свистуна) — ці експонати безумовно зацікавлять відвідувачів музею, бо за кожним з них стоїть історія.

Антимінс – основний атрибут, без якого не може звершуватися літургія. Це посвячена хустина з зашитою частиною мощів святих. Антимінси з’явилися тоді, коли стало потрібно правити Літургію поза храмом, у похідних умовах.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон розповів, що раніше малювалися антимінси на полотні від руки, потім почали їх друкувати.

«Сьогодні представлені антимінси першої половини 19 століття початку 20 століття. Антимінс це чотирикутна тканина із зображенням Ісуса Христа і святих довкола нього, в яку вкладаються позаду мощі святих мучеників. Ця тканина освячується єпископом. На кожному антимінсі має бути вказано хто його освячував і в яку парафію він був переданий. Антимінс заходиться на престолі — розповів керівник історичного відділу Вінницької єпархії протоієрей Назарій Давидовський. На цій виставці представлений сімейний експонат – фелонь протоієрея Валентина Давидовського.

Виставка безкоштовно експонуватиметься до 10 серпня.