Дівчинку, яка є інвалідом дитинства, побили до втрати свідомості, згвалтували та обікрали. А після кількагодинних знущань напівроздягнену викинули на морозну вулицю. Наталю із симптомами обмороження та іншими травмами знайшли місцеві жителі та викликали медиків. Гвалтівників затримали відразу, їх жертва впізнала. Ще тоді, за словами родичів, правоохоронці обіцяли: винуватці відповідатимуть за свій злочин, не лише за згвалтування, а й зберігання та вживання наркотиків. Нині замість трьох бандитів у справі фігурує двоє. І зараз вони на волі. Тому обурені родичі вимагають у поліцейських, прокуратури та представників Феміди виправити цю несправедливість та заслужено покарати винних. А їх, за показами дівчини, саме троє!

– Наталі досі боляче та важко згадувати про пережите. Після закінчення училища дочка мріє вступити до інститут та отримати фах юриста, аби могти в майбутньому захистити таких, як сама. У селищі розпускають чутки про те, що начебто нам інша сторона заплатила і ми забрали заяву. Але це брехня. Ми продовжуємо відвідувати засідання, беремо участь у допитах і просимо лише одного — справедливості. Так, нам пропонували кривдники кошти раніше, та ми їх не взяли, — каже мама потерпілої Галина Вінницька. — Додам, що із самого початку у справі фігурувало троє осіб. Але чомусь Максим Ч. тепер проходить у справі як свідок. Може, тому, що його тато колишній правоохоронець і відмазав? У матеріалах йдеться, що слідчі знайшли лише його відбитки на пляшці, коли вони розпивали спиртне, хоча донька не раз наголошувала про те, що Максим із нею примусово займався сексом неприродним шляхом. Щодо іншого злочинця — Віктора Й., то йому обирали міру запобіжного заходу як цілодобовий домашній арешт з носінням браслета. Проте щодня його люди бачили у Літині, одного разу дочка зустрілась з ним у маршрутці. То це хіба покарання при такому тяжкому кримінальному злочині й при тому, що людина вже мала проблеми із законом і він зараз відбуває умовне покарання? У результаті я подзвонила до начальника поліції і попросила пояснити це. Він відповів, що вирішить усе. Але так і нічого не було зроблено, і браслет не вчепили. Начебто не було його в наявності. Третій фігурант справи Андрій Й. перебував в ізоляторі тимчасового тримання. Сліди крові доньки знайшли на його светрі, і у вчиненому він зізнався. Але 20 липня на засіданні Козятинського районного суду, коли за справу взялась інша суддя, його відразу звільнили з-під варти. Мовляв, виплатив матеріальну шкоду, на свідків і потерпілу впливати вже не може… Для нас це стало справжнім шоком, адже раніше і мова не йшла про таке. В розпачі Наталя кинулась до тієї судді та заливалась слізьми. У нас є підозра, що допомогла вийти сухими із води Андрію та Віктору родичка, яка після посади судді у Літині нині працює у Верховному Суді України. Скажу більше: усі вищевказані злочинці продовжують тероризувати Літинщину: займаються крадіжками, погрозами, б’ють людей та нещодавно ледь не згвалтували дівчину. Уже й селищна влада просила поліцію щось із ними робити, але віз і нині там.

Рідні дівчини додають, що такий хід справи і через те, що правоохоронці під час розслідування допустились багато помилок та порушень.

– Ще після скоєного Наталю відвезли лише через день на експертизу. Мабуть, для того, щоб її підробити. Одна зі слідчих біля гаража відбирала як доказ презерватив. Проте пішла у відпустку й забула за нього. Коли повернулась — вже не можна було встановити, кому належать біологічні матеріали, — додає жінка. — Старший слідчий Дудукало поставився до нас по-людськи, і йому потрапили зразки, відібрані іншими. Дивно повели себе і свідки, які із незрозумілих причин змінили свої покази. Начебто вони були нетверезі і не те наговорили. Дуже боляче, що моя дитина так настраждалась, а тепер із нас хочуть зробити дурнів.

На підтримку потерпілої дівчини став і демобілізований боєць Євген Солодовник.

– Мене вражає, що «відмивають» гвалтівників, перебуваючи під цілодобовим домашнім арештом, вони на волі. Куди дивиться поліція? Такого я ще ніколи не чув. Кривдники дівчинки зараз на волі, випивають і постійно влаштовують дебоші. Нещодавно побили чоловіка, який із важкими травмами у лікарні. І покарання ніхто не несе. Я не можу зрозуміти, чому мовчать односельчани, адже завтра стати жертвою цих чоловіків може кожен. Ми вже й з побратимами говорили, що зберемось, прив’язати б злочинців до стовпа — і хай кожен дасть по лящу. Бо сил немає терпіти таке свавілля.

У прес-службі поліції журналісту ось як прокоментували ситуацію.

– Розслідування кримінального провадження за цим фактом тривало впродовж чотирьох місяців. За цей час проведено 22 експертизи речових доказів, вилучених в ході слідства, допитано усіх свідків. Потерпілу виявили о 21 годині, відразу доправили до медичного закладу каретою швидкої медичної допомоги, та наступного ранку проведено СМЕ.

На підставі зібраних доказів в червні минулого року кримінальне провадження з обвинувальними актами на двох підозрюваних осіб скеровано до суду. Одного обвинувачують у вчиненні злочинів: насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом та згвалтування, другого – у вчиненні злочинів: насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, зберігання наркотиків та утримання місць для їх незаконного вживання. За інформацією Літинського відділення поліції, суд одному із обвинувачених справи змінив міру запобіжного заходу на такий, що не пов’язаний з обмеженням волі, а другого відправив під цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. Рішення суду вже виконується. Браслет активований, підсудний перебуває під наглядом поліції. Щодо інших правопорушень, вчинених одним з фігурантів цієї справи, поліцією розслідуються кримінальні провадження за ст. 122 ККУ (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) та ст. 125 ККУ (умисне легке тілесне ушкодження). На сесії Літинської селищної ради питання щодо цього злочину жодного разу не піднімалось, адже слідство завершено і з червня минулого року справа слухається Козятинським районним судом.

Вікторія Снігур