Напевно, найпривабливішою загадкою древньої індійської культури досі залишається аюрведа. Якщо зважити на п’ятитисячну історію цієї медичної практики та її популярність у всьому світі, то мимоволі починаєш ловити себе на думці, що це треба спробувати. Тим більше, коли вже дають про себе знати і голова, і спина, і коліна… А особливо, коли нагуляєш трохи зайвих кілограмів.

Отже, мета аюрведи — це максимальний рівень здоров’я у кожному живому організмі. Всі її принципи спрямовані на досягнення такого стану за допомогою знань про здоровий спосіб життя. Тут лікують виключно травами, масажами, йогою, медитацією та дієтою. Теоретичні відомості про цю науку життя зараз доступні в мережі кожному, тому зупинимось переважно на враженнях та власних відчуттях. Найперше, про що ви подумаєте, коли після перельоту опинитеся в аюрведичному центрі «Соматірам»: тут зупинився час.

Неймовірної краси квіти, метелики, екзотичні фрукти на кущах та деревах біля вашого бунгало… Тиша, гармонія та привітні люди.

Провінція Тривандрум, де розташована мережа цих госпіталів-центрів, неофіційно вважається батьківщиною аюрведичних вчень, тому рівень медичної майстерності та комфорту для пацієнта тут дуже високий. Взагалі, ця найпівденніша частина величезної Індії не схожа на інші регіони країни. Тут не побачиш на вулицях сміття та безхатченків, тут ідеальний клімат для сільського господарства. А, відповідно, й для лікарських трав. Нарешті, тут є кілька вишів, що готують лікарів аюрведи, та коледжів, де навчаються масажисти. Якщо до цього додати вишуканий парковий дизайн, зручні номери «Соматірамів» і їхнє розташування на березі Індійського океану, то інакше, як тропічною казкою, це все не назвеш. Але це реальність, яка має майже тридцять років бездоганної репутації та ліцензії міністерства охорони здоров’я відповідно до європейських та світових стандартів.

Огляд лікаря надзвичайно доброзичливий. Що болить, як болить, відколи?.. І вам приписують курс незвичних для нас процедур. Деякі з них просто неймовірні. Наприклад – зіровастхі. Вам на голові встановлюють спеціальну шкіряну чашу і наливають в неї тепле лікувальне масло. Це запобігає паралічам на обличчі, допомагає при сильних головних болях. Або зіродхара, коли з горщика на лоб у спеціальному ритмі тоненькою цівкою ллється суміш з лікувальних масел та молока. Таке лікування застосовують при безсонні, втраті пам’яті і захворюваннях шкіри.

Десятки інших дуже давніх та ефективних методів лікування вже оцінили тисячі пацієнтів з усього світу. Напевно, королем аюрведи є все ж таки масаж, а королевою — дієта. Масажі в дві руки, в чотири, з сумішами масел та лікарських рослин для омолодження організму (спеціалісти – просто від Бога). Медичне обливання теплим маслом та молоком всього тіла. Окрема тема – масажі для обличчя та схуднення, скраби з тропічних фруктів для жінок. Реально кожен з нашої творчої групи, яку відправив до Трувандрума Український журналістський фонд, за десять днів став легшим на 2- 3 кілограми, забув про головний біль, поперек, суглоби та «лівер».

Останнє, звичайно ж, за допомогою спеціальної дієти, яка приписується кожному в залежності від елементів природи, що домінують у вашому організмі.

Адже, згідно з аюрведою, кожна істота у Всесвіті є комбінацією п’яти основних елементів – землі, води, вогню, повітря та ефіру. В людському організмі ці елементи існують у трьох комбінаціях. Тому визначається три типи фізичної та фізіологічної структури людини: вата, піта та капха. Головне в дієтах – не їсти м’яса, не вживати алкоголь та не палити. В меню лише рослинна їжа, в основі якої рис. А з овочів готуються дуже смачні рагу, плови. По суті, кухня використовує майже ті самі продукти, що й ми, але зі своїми маслами, карі та соусами, що гастрономічно перевершує будь-яку м’ясну страву. Тому його зовсім не хотілося.

Вати, піти і капхи тричі на день насолоджувалися папаями, манго, ананасами, агавами та свіжовижатими соками. Наїдалися тушкованими огірками, буряками, баклажанами, помідорами та квасолею без жодного шматочка хліба. І ніхто не поскаржився на печію чи дискомфорт всередині, хоча традиційна індійська аюрведична їжа така гостра, що забиває дух. До речі, дуже цікаво нам було дізнатися, що лікарі, з якими ми спілкувалися, вважають український борщ класичною аюрведичною стравою. Але без жирного м’яса. І, взагалі, на думку дієтологів, людині краще обходитись без смаженої та занадто жирної їжі. Потрібно регулярно пити теплі трав’яні настої.

Спробували ми й інші методи аюрведи. Насправді йога — це та ж сама гімнастика. Але вправи тут особливі — на дихання, м’язи, суглоби і навіть проти хропіння, і щоб підтягнути живіт. А за допомогою медитації людина глибше пізнає себе в рівновазі з навколишнім світом. Кажуть, що поєднання всіх аюрведичних методів лікування та знань може підкорегувати карму людини. Звісно, що за 10 днів це навряд чи можливо.

Але те, що після знайомства з визнаною і ефективною давньою наукою та медициною ви зовсім іншими очима подивитесь на своє життя — це однозначно. В щоденній заклопотаності ми часом навіть не використовуємо елементарні речі, аби підтримати своє здоров’я. І, як не дивно, майже все необхідне ми маємо під руками. І щоб звести всі наші знання та бажання в одну чітку гармонійну систему та почуватися добре, згадайте про аюрведу. Є можливість полетіти в Трівандрум – летіть. Як кажуть індійці: «У людини не можна забрати лише те, що вона побачила та з’їла». Крім всього іншого, ви побачите унікальні пам’ятки індійської культури. Відвідаєте десятки магазинів та магазинчиків з найсмачнішими в світі спеціями, які тут ростуть, з неповторними чаями, солодощами. Вам просто на вулиці за один день дядько кравець на своїй ручній машинці пошиє брендову сукню. А в сотнях ювелірних крамниць — на всі смаки смарагди, сапфіри та рубіни у витончених виробах за помірною ціною.

Для всіх пацієнтів «Соматірами», www.somatheeram.in, www.soma.in, проводять цікаві пізнавальні розповіді про древню науку аюрведу. А в кінці курсу лікування для кожного готують спеціальні індивідуальні поради, як слідкувати за своїм здоров’ям щодня. Які продукти вживати, якого ритму життя дотримуватись, як вберегтись від стресів та негативного впливу суспільства. І, напевно, знайомство з надзвичайно приємними, доброзичливими та терплячими індійцями — найкращий наочний приклад того, як це потрібно робити. До речі, власник аюрведичної мережі пан Бебі Метью з великою цікавістю поставився до нашої газети і захотів сфотографуватися з українським прапором та «33-ім каналом». І, між іншим, пообіцяв пацієнтам з України персональні знижки на послуги та процедури.