Сотні обурених людей, десятки машин та кілька екіпажів копів стали фігурантами цієї НП. А почалось все серед білого дня, коли водій на позашляховику «Міцубісі» підрізав авто місцевого активіста, котрий перевозив вантаж, та поїхав далі…

Втім, членам «Дорожнього контролю» вдалось розшукати правопорушника, який виявився колишнім працівником патрульної поліції. Це був колишній водій головного патрульного Вінниччини. Підійшли чоловіка запитати, чому він себе так веде. На що він відразу почав штовхатись та кричати: «Я вас тут поріжу і заяви понаписую».

– Думаємо, що кермувальник перебував у стані наркотичного сп’яніння. Скоріш за все, під феном. Про це свідчила його поведінка та ознаки на обличчі, — каже активістка Юлія Гурман. — На місце викликали патрульних, аби ті зафіксували стан водія. Далі у хід пішли погрози та кулаки. А за кілька хвилин на Янгеля вже зібрались сотні людей. Серед них була підтримка кермувальника позашляховика й активісти «Авто Євро Сила» та «Дорожній контроль Вінниця». Сутички тривали. Поліція кинулась розбороняти. Одному із активістів — Володимиру Затайдуху — травмували губу, дісталось по спині, але він не є потерпілим. За кілька годин водія позашляховика повезли до наркодиспансера, але здавати аналізи на вміст заборонених речовин він відмовився. Тоді його у супроводі патрульних доставили до міської лікарні №2, де він закрився у кабінеті медиків. І, знову ж таки, категорично відмовлявся від експертизи.

На коридорі тим часом чергували до ночі копи та десятки активістів, які згодом розійшлись. У результаті екс-поліцейського госпіталізували до лікарні. Кажуть, що у нього побої, які він вже встиг зняти.

У прес-службі поліції наступного дня так прокоментували інцидент:

– До поліції на спецлінію «102» надійшло повідомлення про бійку на вулиці Янгеля. На місце події виїхало декілька екіпажів поліції. Конфліктну ситуацію, в якій взяло участь кілька десятків осіб, було локалізовано. Одна особа отримала тілесні ушкодження та була доправлена до медичного закладу. Поліція встановлює усіх учасників конфлікту та з’ясовує обставини і його причини. За фактом хуліганських дій, вчинених групою осіб, відкрито кримінальне провадження за ч.4 ст.296 КК України. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Прохання до очевидців та свідків події надати до Вінницького відділу поліції фото та відео конфлікту для проведення об’єктивного розслідування.

Коли верстався номер, стало відомо, що протокол на водія джипа не склали. Адже доказів про те, що саме він був за кермом і перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, немає. У поліції додають, що за цей час на прохання надати фото та відео, які б це підтверджували, не відреагували. Тож ми слідкуватимемо за розвитком подій.

Віталіна Трудько