19 липня більше тисячі жителів Хмільника зібрались у центрі міста. У руках тримали плакати «Ні — бізнесу на здоров’ї хмільничан», «Ганьба районній владі», «Бершадь вигнала — і Хмільник зможе», «Врятуйте лікарню від злодія». Таким чином люди вимагали звільнити головного лікаря ЦРЛ Василя Залецького. Його звинувачують у халатності, скороченні персоналу, доведенні до закриття та розпалюванні конфліктів у колективі. І на якій підставі очільника закладу обирали не за конкурсом. А поза очі розповідали про родинні зв’язки Залецького з одним із нардепів Вінниччини.

– Ми їздимо вже чотири роки на фронт і допомагаємо нашим воїнам, — заявив місцевий волонтер Микола Михальнюк. — Нещодавно сталась біда із нашим земляком Максимом — він потрапив у аварію. Ми почали збирати кров для допомоги. Але здати її на місці не могли, бо медсестру скоротили.

Керівник профспілкового комітету медпрацівників Хмільницького району Михайло Гресько розповів землякам, що дана лікарня обслуговує близько 60 тисяч людей. Сюди слід додати ще 40 тисяч відпочивальників. Погодьтесь, навантаження серйозне. І додав, що відповідне звернення вже зачитали на сесії Вінницької облради.

– Ті зміни, які відбулись у нашому закладі, призвели до того, що він не може нормально працювати. І початком цих змін став прихід з Бершаді головного лікаря Василя Залецького. Він безпідставно скоротив 80 посад, звільнив більше 40 медичних працівників. У всіх наказах, які направляв до профспілкового комітету, було вказано, що це з метою економії бюджетних коштів. Але навіщо економити бюджет ціною життя пацієнта? Було скорочено посаду медсестри травматологічного кабінету. Дотепер лікар веде прийом один. І якщо прийде пацієнт, який потребує допомоги, йому доведеться одночасно описувати хворобу і контролювати стан пацієнта, — каже Михайло Гресько. — Головний лікар скоротив посаду клінічного фармацевта — це не дасть змоги пройти наступну акредитацію. Аналогічно із медсестрою лікарського наркологічного кабінету, яка мала відповідну спеціалізацію та курси, бо учасник «метадонової програми, постійна підтримка наркозалежних» та видавала замісну підтримуючу терапію без вихідних. Ще один приклад — скорочення медичних сестер і санітарів відділення переливання крові. Залишили тільки лікаря, який не може брати кров у донорів. Це означає, що у випадку будь-якого ДТП чи стихійного лиха людей не врятують.

Скорочення посади цитолога призвело до того, що близько 100 жінок щомісячно не матимуть змоги проходити скринінгове дослідження на рак шийки матки, а також пунктатів та виділень із молочної залози. Тепер тривожне чекання у пацієнтів розтягнеться не на годину, а на більш ніж 20 днів. Маємо економію фонду заробітної плати в розмірі близько 700 тисяч грн. Немає жодного погодження на звільнення профспілковим комітетом, скорочують людей, які потрапили в неприязнь головному лікарю, який відсутній на робочому місці по суботах, хоча він табелюється та отримує зарплату. Він переслідує колег з погрозами: «якщо не вийдете з профспілки – звільню». З Бершадської ЦРЛ його вигнали люди. Чому Хмільницька райрада навіть не поцікавилась минулим головного лікаря при голосуванні за його затвердження? Ми вимагаємо прозорого конкурсу на посаду головного лікаря, де врахують думку депутатів та колективу.

Та найбільше вразив присутніх виступ Ігоря Лупи та його мами, які нещодавно похоронили 68-річного батька. Все це — наслідки реформи у районній лікарні. Чоловік помер від анемії та втрати крові.

– 4 липня тато потрапив до реанімації при наявності хронічної виразки та великої кровотечі. Медики сказали, що лікуватимуть консервативно. Дали список ліків, які я придбав. До вечора не було крові. З гемоглобіном 67 він пролежав у терапії цілу ніч. Мені наступного дня дали сумку-холодильник і відправили до Вінниці за нею. Сказали, що якщо крові не буде, тато помре. Тож я вирушив у Вінниці. Ми небагаті, у нас нема машини, довелось її найняти. У Вінниці сказали за чотири флакони заплатити 1200 гривень. Я пояснив, що то лікарня замовила кров. Врешті з мене нічого не взяли. З обласного центру я повернувся близько десятої вечора. Лікарі сказали, що будуть зараз кров переливати, та через півтори години повідомили, що батько помер. Впевнений, якби лікарі почали раніше щось робити і якби була кров, він був би живий. Якби знати, що таке станеться, ми б у Вінницю його повезли. Але ми довіряли медикам Хмільника. Ми хочемо, щоб лікарня працювала і щоб нас не перевели до Калинівки. Багаті туди не поїдуть лікуватись, а в Ізраїль та Німеччину. І дивно виходить, що медиків скорочують, а медуніверситет випускає їх далі. Платимо гроші, вчимо дітей. А робити їм де?

Завідуюча дитячим відділенням Ніна Шумигора пропрацювала у лікарні 43 роки. Каже: за весь час такого зібрання перед владою не було ще.

– Але життя змусило людей сюди прийти. А владі треба задуматись, чому народ прийшов. А тому, що не міг терпіти. Ні однієї гривні з лікарні не використано на те, щоб змінити електропроводку, пофарбувати всі стіни, завезти обладнання, поміняти повністю всі меблі, придбати два бойлери… Через бюджет області мені вдалось вибити дуже важливе обладнання для операцій за 850 тисяч гривень.

У дитячому відділенні було три лікарі. 9 липня одна колега розрахувалась, тому що півроку ми працювали у пологовому та інфекційному відділенні безкоштовно. Платити нам не хотіли. Інша лікарка у відпустці. Я сьогодні працюю у трьох відділеннях одна. Якщо я сьогодні все це сказала, може, завтра вже не буду працювати.

Поки жителі Хмільника по черзі виходили до мікрофону і висловлювали свої думки щодо ситуації, біля приміщення райадміністрації зібрався інший мітинг — на підтримку головного лікаря ЦРЛ Василя Залецького. Щоправда, останнього там не було. Тож замість нього виступали представники районної влади, яких криками «Ганьба» зупиняла інша сторона. Розповідали, що медиком зроблено дуже багато для медичного закладу, він економить для закладу кожну копійку. І нинішня ситуація — це травля деяких опонентів. Казали і про те, що ніхто не має права вказувати керівнику, кого можна і не можна скорочувати. Адже штат має бути такий, скільки виділяють на його утримання. А щодо звинувачень про те, що Залецького вигнали із Бершаді, то, на думку його захисників, це люди не змогли відстояти свого лікаря.

Виступали і жителі сіл, які мали скарги не лише до головного лікаря, а й інших медиків. Після півторагодинного спілкування люди взялись збирати підписи із проханням зібрати позачергову сесію та розглянути питання щодо розірвання трудового договору із Василем Залецьким.

Лікарню вже відвідували керівник департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович і заступник голови ОДА Олександр Крученюк. Вони заявили, що ніхто не збирається закривати лікарню у Хмільнику. Стоїть питання щодо навантаження лікарів усіх профілів та поліпшення якості надання послуг пацієнтам. Нині мають створити комісію, яка вивчить ситуацію у колективі.

Готові вислухати всі точки зору.

Віталіна Трудько
Фото автора