Цьогорічне літо випровадило несподівано багато українців на відпочинок у Болгарію. Можливо, набридли турецькі оклюзіви, після яких народ привозив по три кіла смальцю на душу населення. Можливо, щось не так пішло з перельотами з нашого аеропорту. Але факт очевидний — тисячі жителів нашої області подалися до комфортної недалекої слов’янської православної країни.

До Болгарії від нас простіше всього дістатися автівкою. Могилів – Атаки – Кишинів – Брейла – Селістра… А там вже й Варна, а за нею Несебр з чудовим Сонячним берегом та Святим Власом. Зараз болгари набудували достатньо сучасних комфортабельних готелів з апартаментами на будь-який смак та гаманець. Наші люди переважно наймають номери з плитами, посудом, холодильниками та пральними машинами. Все, як вдома, але поряд море. Їси, коли хочеш і що хочеш, бо в кроковій доступності завжди є супермаркет з якісними недорогими продуктами.

Якщо раптом задощить, то якраз ця частина болгарського чорноморського узбережжя найбагатша прекрасними пам’ятками історії. Це зокрема давні грецькі міста Созополь та Несебр. Останній взагалі колись був містом-островом. Тут особлива атмосфера, старовинні будинки, вузенькі вулички, вимощені бруківкою, дуже давні церкви у візантійському стилі… Все навколо пахне болгарською трояндою і чебрецем. А Созополь трішки менший, однак з особливим шармом, такими ж смачними кафешками і витворами талановитих болгарських митців, що виставлені в картинних галереях.

Але останнім часом увагу туристів зі всього світу привертає нова архітектурна родзинка Болгарії — лицарський замок «Закоханий у вітер». Він знаходиться за два з половиною кілометри від Созополя, в селі Раводиново. Власне, це цілком приватний проект, давня мрія місцевого ентузіаста Георгія Тумпалова. Разом із парком замок дуже схожий на середньовічний, зі всіми характерними ознаками стилю. Його будували майже 20 років, витратили більше трьох мільйонів євро, але те, що ви там побачите, варте того. Зараз цей комлекс на п’яти гектарах вважається найкращим в Європі новозбудованим замком.

На території парку є зоологічний куточок, фонтани, озеро з лебедями — білими, чорними і чорно-білими, бронзові та мармурові скульптури, винний погріб, кафешки і бари, дитячий майданчик та церква. Зовсім невеличка, дуже симпатична діюча церква, освячена за всіма канонами. Підлога в ній із онікса, і ще тут неймовірно гарні вітражі. До речі, їх виготовили наші земляки, майстри зі Львова. У замку, як і належить, можна покататися верхи, продегустувати смачні болгарські вина та сфотографуватися з лицарями.

Уже кілька років молодята обирають замок під Созополем для свого незабутнього весілля. Закоханих пар щоразу більшає, адже в замку дуже романтично, є церква, де можна обвінчатися, ресторан, любовні фонтани та арки і багато розкішних квітів. А при бажанні можна ще й замовити шоу з кінними героями середньовічних часів. Для дорослих і дітей замок «Закоханий у вітер» буде незабутнім враженням і чудовою розвагою. Вхід для дорослих коштує 15 левів. За ці гроші ви зможете цілий день відчувати себе героями романів Вальтера Скотта.

Болгарія — цікава країна з багатою історичною спадщиною, чистим теплим морем, кілометровими пляжами, комфортабельними готелями та смачною їжею і добрим вином. А ще вона обов’язково здивує таким несподіваним у нашу епоху проектом, як середньовічний замок «Закоханий у вітер».