Сюди вже кинули штатних провокаторів? Чи це лиш «розкольничі» амбіції «несвідомих»?

Всі ці ті та інші не менш гострі питання звучали під час останніх подій на Майдані на «круглому столі» громадських активістів, культурних діячів, патріотів Вінниччини та Украї­ни.

Про скликання його заявила одна із організаторів цього руху, легендарна добробатівка «Айдара», а нині викладач політеху Світлана Бевз. Саме вона із чоловіком та іншими активістами до останнього вночі  охороняла погруддя Шевченка, яке встановили (вже вдруге) на Майдані. Але тоді його викрали, активістів побили, а вранці відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні, який будувався з посиленою охороною та в оточенні вовкодавів. Всі вже знають цей штучно створений конфлікт, коли прихильників одного монумента пересварили з іншими…

І ось знову протистояння! Воно виникло під час обговорення, де поставити НАРОДНИЙ ПАМ’ЯТНИК ШЕВЧЕНКУ! Бо, на думку багатьох українських патріотів, той, що є в Мурах – це всього лиш паркова композиція.

Пропозицій було дві – або йти до кінця і наполягати на поверненні Шевченка на площу на Театральній, де він був, і створити там композицію-меморіал героям, або розглядати для цього площу Незалежності біля міськвиконкому. І вимагати у влади поставити Шевченка як Пророка нації на місці, де був знесений пам’ятник Леніну.

Крім того, прозвучали пропозиції вимагати у поліції більш ретельно розслідувати справу про викрадення Шевченка із центральної площі.

Світлана Бевз була однією із тих, хто підтримував пропозицію будувати пам’ятник на площі біля міськвиконкому у м. Вінниці.

І раптом проти неї розпочала справжній наступ чи «гру без правил» інша активістка — Валентина Іванішина. Не мало не багато — вона опублікувала пости, в яких обізвала добробатівку та волонтера «провокатором та засланою людиною Моргунова», порадила їй «не суватись в стратегічні питання, бо це не її компетенція»…

– Світлана стала на шлях поразки, — підсумовує Валентина.

Такі звинувачення Світлани в багатьох викликали шок. Зокрема Ольга Гандурська закликає думати перед тим, як виходити із такими постами на публіку, і підкреслює, що Світлана Бевз – одна на тисячі. І тому вірить їй.

Іванішина, незважаючи на велику підтримку Світлани, переконана, що «ахінеї» із перенесення монумента з Театральної треба нарешті покласти край.

Як відомо, саме такий розбрат між активістами та інтелігенцією міста свого часу зашкодив поставити повноцінний пам’ятник на ще вул.Театральній, за мера Домбровського, на площі, яка проектувалась саме для цього. Бо декому не сподобався «дід Шевченко», а іншим — «надто моложавий»…

І ось тепер знову протистояння?!

Павло Шевченко та багато інших активістів переконані, що це вже підключились штатні провокатори і попахує «кегебістськими штучками».

– Бо радикальні заклики до знесення навіть небажаної для багатьох «Вишні скорботи» — це заведення активістів у пастку, щоб сплюндрувати, навішати ярлики та навіть пересаджати. Бо це вже буде подано як наруга над героями Небесної сотні всієї України, – переконані дипломатично налаштовані прихильники Шевченка. Тому закликають справжніх патріотів до єднання. Просять слідкувати за повідомленнями та приходити на Майдан.

– Ми поставимо пам’ятник Шевченку. За цієї чи іншої влади, — наголошують ініціатори повернення Шевченка у центр Вінниці.

Вислухала
Тетяна Квасюк

Замість післямови…

….Зрадили мєстні «пісатєлі»,
Зрадили депутати,
Фонда твого основателі,
Чи як вас, іуди, назвати?
Тож…
Слава і алілуйя!
Мєстних бабєт
прєдводітєлю!
За зрадженого Пророка
Відмітила влада Воїтеля!
Дали усім грамоти,
В журналі фото красіві,
Тільки-но активістів про мнєніє…
Не спросілі…
Бабєти сидять в президії
І квіти носять до Стуса,
І створюють тіпа ідилію,
Творчу вінницьку тусу…
І створюють видимість творчості
Вінницького краю.
Ви зрадники, ватніки, сволочі!
Valeriy Paliy, вітаю!

Як і всіх непродажних патріотів, кому не байдужа доля України.

Вінничанка К. Радзіг