«Це порушення конституційних прав», — кажуть у селі. «Ми будемо відзивати депутатів і навіть голову! Бо це не перше антизаконне рішення», — наголошує ініціативна група, що відвідала редакцію.

– Пішохідний прохід, яким з давніх-давен користувались кілька сотень людей, який є у генплані, закрили та обгородили металевою огорожею, зробили це незаконно, на прохання одного мешканця, не провівши відповідних зборів і не вислухавши людей. Нині ми із колективним зверненням оббиваємо пороги усіх інстанцій, аби знову користуватись пішохідною дорогою, яка для нас була стратегічним об’єктом, бо мали можливість нею ходити до церкви, школи, лікарні, аптеки, кладовища, на майданчик… І це не перше антизаконне рішення нашої ради, місцевих депутатів, які після виборів забули людей.

– У тій частині села, де знаходиться пішохідний прохід, проживає близько 400 осіб. Чимало серед них пенсійного віку, хворих, дітей, інвалідів, багатодітних родин, учасників бойових дій, атовців… У 2014 році один громадянин звернувся, аби його закрили. Але депутати тоді були об’єктивні і винесли рішення, що не мають права закривати його, бо відноситься до землі загального користування і є в генплані села. Та тепер, коли голова Володимир Сличук має більшість «своїх» депутатів, питання про закриття стежку знову винесли і проголосували вже по-іншому. Хоча жодних обговорень та громадських слухань не було проведено, не засідала профільна комісія, на сайті інформацію про те, що на сесії будуть розглядати питання стежки, не публікували. Нас ніхто не запросив, і навіть вуличний депутат Світлана Козачишена не була присутня, коли приймалось це доленосне рішення. Натомість на наш захист стала односельчанка та помічник обласного депутата Леся Гевко, за що ми їй щиро дякуємо, — обурюються жителі Росоші. — Вже після того ми звертались в усній формі до сільської ради, аби отримати рішення сесії, але нам відмовили. Бо голова та секретар були у відпустці. Коли написали запит, теж результату не було. Тому звернулись до районної адміністрації і нарешті отримали рішення сесії. Цікаво, що голосувало за закриття стежки за документами 11 депутатів. Проте з них були двоє відсутні. Ми з ними спілкувались, і вони підтвердили це. І доручення голосувати за них дані депутати не давали нікому. Виходить, що документи просто підробили?

– Селище наше велике, і чимало стареньких та хворих людей не можуть подолати набагато більшу відстань. Для дітей це небезпечна дорога, адже на ній немає спеціально облаштованих тротуарів. Більш того, раніше тут загинуло у аваріях двоє людей. Сільські діти не звикли до надмірного руху машин, ми переживаємо за них, — кажуть селяни. — Болить і те, що поки що ми ні від кого не можемо отримати допомоги. Адже органів багато, а дій мало. Із поліції, прокуратури та земельного відділу нас вже відправили, бо начебто то не їхні повноваження. То куди нам іти? Це свавілля, порушення конституційних прав! Завтра будуть у нас городи забирати, бо хтось так захоче собі?

Голова Росошанської ОТГ Володимир Сличук так прокоментував ситуацію:

– Якби люди себе поводили так як треба, цієї проблеми б не було. Ми отримали заяву від мешканців села, які проживають біля даної стежки. Вони скаржились на те, що односельчани зловживають: ходять по городу, б’ють шифер, вночі шумлять, їздять на велосипеді та мотоциклі. Депутати виїжджали на місце, подивилися, що дійсно там є дуже грубе ставлення і порушення по благоустрою та спокою громадян. І прийняли рішення, щоб стежку закрити.

Поряд проходить труба магістрального водогону, то за бажанням власників земельних ділянок її хочуть віддати в оренду. Ніякої проблеми в цьому не бачу. І не в стежці справа. А в тому, щоб зробити каламбур та резонанс. Адже ми для жителів села зробили нову дорогу із твердим покриттям до самого центру. Тож замість того, щоб ходити стежками, а це досить незручно в дощ, вони мають можливість пересуватись асфальтованою дорогою. Якщо порівнювати відстані — вони ідентичні. Я сам особисто заміряв. Скажу більше: ніде таких стежок немає — ні в Росоші, ні на станції Липовець. А раніше їх було повно. Та з часом їх ліквідували, люди звикли і не скаржаться. Натомість ми створили всі умови, аби було зручно ходити.

Втім, жителі Росоші додають: якщо і справді били шифер, то потрібно було звертатись до правоохоронних органів. А то виходить, що через амбіції однієї людини страждає більшість.

Вікторія Снігур

Звернення до редакції вже підписали 78 людей. Зібрано людьми понад 2000 гривень, аби позиватись до суду і добиватись справедливості.