Державна система крові в Україні знищується. Міжнародні експерти і громадськість б’ють на сполох і звертаються за допомогою, адже регіональні центри крові тихо передаються в оренду і держава втрачає контроль над стратегічною галуззю переливання крові та виготовлення з неї необхідних компонентів та препаратів. Про це заявила Ольга Богомолець на своїй сторінці Facebook

В Україні знищується ще одна стратегічна державна галузьДержавна система крові в Україні знищується. Міжнародні…

Опубліковано Ольгою Богомолець Середа, 25 липня 2018 р.

За словами народного депутата, така ситуація несе в собі значну загрозу національній безпеці України, оскільки унеможливлює повноцінне функціонування системи та забезпечення стратегічних запасів крові в країні на випадок широкомасштабної війни, стихійних лих чи інших катаклізмів.

Так, рішенням обласних рад комунальні заклади — центри крові — вже віддані в оренду у Харкові, Дніпрі та Черкасах. Відповідне рішення готується у Запоріжжі та інших містах.

Внаслідок таких скоординованих дій МОЗу та окремих обласних рад Україна залишиться без донорської крові, а її громадяни — без шансу на порятунок життя у випадку трагедії. Адже держава повністю втрачає можливість забезпечувати наявність в Україні достатніх запасів цього стратегічного продукту.

«Знищення централізованої державної системи крові замість її розбудови в країні, що веде війну — це злочин і диверсія проти національної безпеки України та її народу, який унеможливлює тримання нашою країною довготривалої оборони у випадку загострення бойових дій та появи великої кількості поранених», – зауважила Ольга Богомолець.

Голова парламентського комітету з питань охорони здоров`я пояснила, що це також порушення державою взятих на себе зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію та Директив ЄС, зокрема щодо забезпечення рівного та своєчасного доступу кожної особи до якісних та безпечних компонентів крові.

Ольга Богомолець сподівається, що правоохоронні органи звернуть увагу на вакханалію, яка відбувається навколо стратегічної для України галузі та притягнуть до відповідальності винних у корупційній змові, якщо така мала місце.

«Зі свого боку, разом з робочою групою, що складається з найкращих фахівців галузі, ми готуємо новий закон «Про донорство крові», в якому передбачається створення сучасної, безпечної, ефективної та прозорої державної системи, здатної забезпечити усі потреби країни та її громадян у якісних компонентах крові за стандартами Європейського союзу», – повідомила народний депутат.

Законопроект планується внести на розгляд Верховної Ради восени і ситуація, яка складається, змушує діяти швидше.

«Ми маємо встигнути прийняти новий закон до того, як невігласи остаточно знищать стратегічну галузь у державі», – наголосила депутат.

Прес-служба народного депутата Ольги Богомолець