25 липня у м. Вінниця відбувся експертний діалог «Програма транскордонного співробітництва «Україна-Молдова»: очікування, реалії та перспективи», під час якого експерти обговорювали здобутки та проблематику реалізації в Вінницькій області Програми територіального співробітництва EaPTC «Україна-Молдова».

Мета заходу – обговорення попередніх результатів дослідження щодо доцільності продовження реалізації в регіоні програми територіального співробітництва EaPTC.

Програма співробітництва ЕаРТС «Україна-Молдова» (далі – Програма) – це перша програма транскордонного співробітництва, що фінансується Європейським Союзом, в якій Вінницька область могла повноцінна брати участь в підготовці та реалізації транскордонних проектів. Програма була особливо цікавою для регіону, зважаючи на великий потенціал та існуючу велику кількість партнерств на рівні органів місцевого самоврядування та громадських організацій Вінницької області та Республіки Молдова.

В рамках цієї програми у 2015 році було проведено грантовий конкурс з відбору проектних пропозицій у партнерстві організацій з трьох областей України (Вінницька, Одеська та Чернівецька області) та Республіки Молдови.

У Вінницькій області перемогу отримало 3 проекти (в т.ч. 1 з резервного списку) з 15 проектів, що реалізуються в рамках Програми. Цей результат можна вважати позитивним, враховуючи наявність значно більшого практичного досвіду в таких програмах у інших областей програмної території – Одеської та Чернівецької.

Однак, розробка Програми, проведення конкурсу проектів мали низку спірних питань. Саме такі аспекти підготовки та реалізації Програми потребують аналізу та пропозицій з метою підвищення ефективності та уникнення ризиків у продовженні цієї пілотної ініціативи Європейського союзу у Вінницькій області та Україні в цілому або реалізації подібних програм в майбутньому.

Тому у рамках проекту «Посилення впливу громадськості на розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови» у Вінницькій області було проведено анонімне опитування та сформовано регіональний аналітичний звіт. Наступним кроком є проведення обговорень серед зацікавлених осіб у форматі експертного діалогу.

Саме під час експертного діалогу «Програма транскордонного співробітництва «Україна-Молдова»: очікування, реалії та перспективи» 25 липня 2018 року у м. Вінниця представники громадськості висловили свої думки та пропозиції.

Зокрема, серед позитивних моментів було зазначено такі:

– В першу чергу позитивом став сам факт включення Вінниччини до таких програм, що дало можливість перейти від раніше налагодженого партнерства до практичних спільних проектів та отримати відповідний партнерський досвід.

– У рамках підготовки Програми було проведено якісні інформаційні та начальні заходи, що дозволили здійснити пошук партнерів та більш ефективно підготуватись до розробки проектних заявок.

– Важливим є якісний інформаційний та консультативний супровід проектів-переможців з боку адмініструючи органів Програми.

Учасники заходу також обговорили ряд проблемних аспектів підготовки та реалізації Програми, серед яких:

– Найбільший вплив на формування Програми мали представники центральних та регіональних органів влади, в той же час думка представників місцевої влади та громадськості мало враховувалась.

– Негативом є те, що досить значна частина коштів з загального бюджету програми була виділена не на фінансування проектів, а на адміністрування програми.

– Респонденти також зазначили, що обмеження можливості витрат у бюджетах проектів на інфраструктурну складову до 30% зменшило зацікавленість до програми з боку органів місцевого самоврядування.

– Суттєвою проблемою для потенційних учасників грантового конкурсу було проведення конкурсу в 1 етап з подачею повної аплікаційної форми англійською мовою і повного пакета супровідних документів. На думку учасників, це призвело до великого навантаження на потенційних подавачів і суттєво обмежило загальну кількість поданих заявок.

– Також вагомим негативним моментом стала затримка початку Програми, що потягнула за собою затримки у проведенні грантового конкурсу та обмеження часу реалізації проектів-переможців.

І про найважливіше – пропозиції щодо підвищення ефективності та результативності реалізації Програми в регіоні, які озвучили учасники:

– Перш за все, на етапі підготовки програми пропонується більш активне залучення громадських організацій та представників місцевих органів влади місцевого рівня до розробки пріоритетів та детальних умов оголошення конкурсу.

– Під час проведення конкурсу пропонується повернення до практики дворівневої подачі заявок: спочатку концепт нота проекту, а далі у разі її попереднього схвалення – подача повної аплікаційної форми.

– Також пропонується впровадження он-лайн системи подачі заявки з можливістю поточного редагування заявки та дистанційним доступом на рівних умовах одночасно як апліканту, так і партнерам проекту. Також пропонується відмовитись від практики подачі повного пакету документів в друкованому вигляді.

– Пропонується збільшення дозволеної інфраструктурної частки у бюджетах проектів.

– Під час реалізації проектів-переможців має відбуватися чітке визначення всіх деталей реалізації проектів ще на етапі передконтрактного узгодження та унеможливлення їх змін на етапі реалізації проектів.

– Також, що є найважливішим, пропонується чітко визначити і забезпечувати дотримання запланованого графіку реалізації Програми.

Коротка інформація про проект:

Захід реалізовано у рамках проекту «Посилення впливу громадськості на розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови», метою якого є вдосконалення практики надання та використання допомоги Україні з боку ЄС через програми територіального співробітництва «Молдова-Україна» та «Білорусь-Україна», адвокація шляхів подолання бар’єрів, що виникли під час їх реалізації та подальшого розвитку транскордонної співпраці.

Проект реалізується у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.

Проект реалізовують ГО «Центр транскордонного співробітництва» (м. Чернігів) в партнерстві з УНП ФГС СхП та Асоціацією регіональних аналітичних центрів в рамках проекту «Посилення впливу громадськості на розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія».