У це важко повірити, але, будучи студентом, він став створювати під своїм ім’ям сучасні класичні костюми, які здатні перевтілити будь-якого представника сильної статі на справжнього та стильного джентльмена. Цієї весни наш земляк дебютував зі своєю колекцією «Empire of Gentleman» у рамках Vinnitsa Fashion Days, і його одяг вже користується популярністю. На осінь він готує вже другу колекцію, яка точно нікого не залишить байдужим. А ще він завжди носить речі, створені власними руками, адже є обличчям свого бренду. Має потужну команду, яка допомагає у його сфері. Як наймолодшому дизайнеру нашої області вдалось досягнути такого успіху і чому він живе на два міста — Варшаву та Вінницю — він розповів нашому журналісту.

– Навчався я у школі №25. Паралельно займався народними танцями у ансамблі «Барвінок». Із гастролями ми були у багатьох країнах світу. Після дев’ятого класу поїхав на навчання у технікум у Польщу, адже хотілось чогось більшого. Моя спеціальність — ландшафтний дизайн, – починає розмову Дмитро. – Знаєте, коли я був маленьким, особливо модою не цікавився. Та коли ростеш, бачиш світ і людей навколо — тебе починає турбувати це питання. Був момент, коли у технікумі був випускний і всі взялись підбирати костюми. Мені хотілось чогось цікавого, аби здивувати людей. Приїхав додому, адже тут одяг коштує дешевше. Але, обходивши десятки магазинів, не знайшов класичного костюма, який би хотів носити. Крім чорного і сірого кольору нічого не було. Всі костюми мішкуваті. Тому після купівлі довелось би їх нести у ательє, аби його підшили під мене. І це також проблема. Бо, купуючи одяг за таку ціну, не хотілось би ще кудись його віддавати для допрацювання. Вирішив створити костюм сам. Розробив дизайн самостійно. Мама у мене швачка із багаторічним досвідом, працювала за кордоном. Саме їй я довірив пошиття. Вдома у нас був шматок шерстяної тканини, із нього вийшов піджак. Штани пошили із іншої – чорної тканини. По боках зробили лампаси. Жилетка була зі шкіри. Вийшла чудова «трійка». Усі однокурсники були вражені, запитували, що за бренд чи дизайнер. Та коли я розповів, що то я розробив, а мама пошила, оточуючі не могли повірити. Було приємно чути такі позитивні відгуки. Через рік я зрозумів, що хочу створити свою колекцію. Якраз тоді моя мама допомагала вінницькій дизайнерці Олені Шиян робити колекцію шкіряних курток із вишивкою та стрічками. Це виглядало круто, і мене зачепило прагнення дівчини працювати не тільки для себе, а й людей. Щоб вони побачили мої костюми, оцінили та купили. Адже так приємно бачити людей, які носять твої костюми чи інші вироби. Це мотивує.

Коли я розповів про свої плани бути дизайнером мамі, вона була здивована. Адже толком ми нічого не знали про це. Але нічого, вирішили йти до мети та стали готуватись до першого показу. Тканини замовляли із Німеччини.

Далі хлопець подав свою кандидатуру на конкурс молодого дизайнера і виграв його. І завдяки Наталії Фурмановій представив свою колекцію «Empire of Gentleman» у рамках Vinnitsa Fashion Days. Це були близько 30 образів — костюми та літні луки. Цікаво, що демонстрували одяг не професійні моделі, а звичайні хлопці, які вирішили спробувати свої сили. Глядачі високо оцінили роботу вінничанина та зустріли його оваціями. Тому, отримавши море схвальних відгуків, Дмитро готує вже другу свою колекцію. На кастингу уже відібрав моделей та замовив тканину у Мілані. Готує цього разу три відділи одягу – осінь-зима, де будуть твідові, кашемірові пальта із вишивкою чи українським орнаментом, світські вечірні костюми та строгі класичні костюми у темних тонах. Тому вже зараз запрошує вінничан на показ, який їм неодмінно має сподобатись.

Серед клієнтів талановитого хлопця не лише українці, а й поляки. Із останніми працювати легше, адже вони більш відкриті для експериментів у одязі та кольоровій палітрі. А ось землякам доводиться довго розповідати про те, що червоний колір – то не вульгарно.

– Проте, коли я дивлюсь на вінничанок, радує, що вони мають чудовий смак. Вони гарно та стильно одягаються, слідкують за собою. Тому радив би чоловікам відповідати їм і теж слідкувати за своїм гардеробом. Потрібно з легкістю попрощатись із непотрібними речами, тим паче є стилісти і дизайнери, які допоможуть вирішити цю проблему.

Оскільки Дмитро Чернега створює свій одяг виключно із високоякісних та красивих матеріалів, відповідно на це потрібні немалі кошти. Тому хлопець працює у Польщі. Дохід вкладає у свій бренд та розвиває його. Крім того, вінничанину допомагає фінансово ще й спонсор.

– А ще у мене дуже велика підтримка родини. Нас із сестричкою виховувала лише мама, вона для нас авторитет. Вона дуже працьовита, вимоглива, талановита. Завжди рівняюсь на неї. Щиро дякую і Наталі Фурмановій, адже вона дуже багато мені допомагає. Натхнення творити далі дає і рідне місто та люди, які тут. А надалі я планую перейти у Київ на Ukrainian Fashion Week. Після того буде Європа. Уже маю два запрошення на показ. Один із них у Парижі. Вважаю, що це вже успіх. Дякую всім, хто мені у цьому допомагає.

Віталіна Трудько