27 липня Ямпільська районна рада посадила в робочу президію своєї сесії голову районної державної адміністрації М.М.Вдовцова і здійснила одноголосно (крім мене) “передачу коштів у сумі 100 000 гривнів Ямпільській районній державній адміністрації для проведення поточного ремонту автомобіля”.

У мене, простого депутата, якого єдиного в усій Україні, в супереч законодавству, не включено до жодної постійної комісії ради і таким чином не допущено до підготовки проектів рішень ради, виникає з приводу цієї “передачі коштів у сумі 100 000 гривнів” нашої громади державній структурі кілька запитань:

1.Це ж як треба було голові РДА М.М.Вдовцову побити, понищити ту нещасну державну службову машину, що лиш на ПОТОЧНИЙ, не КАПІТАЛЬНИЙ її ремонт потрібна така величезна сума? Це чому він так над нею знущався, за які гріхи в чому та машина так перед ним тяжко провинилася?

2.Чому в матеріалах сесії не був представлений дефектний акт на цю гігантську суму?

3. Чому ця сума така підозріло заокруглена? Чому рівно сто тисяч гривнів, а не сто одна тисяча 29 гривнів, наприклад? Хто на основі яких цін, актів визначив саме таку круглу суму?

4. Як відомо із закону про районні державні адміністрації РДА фінансується із державного бюджету, а не з комунального то чому 100 тисяч гривнів було виділено в порушення цього закону? Чому вони не пішли хворим нашої громади, бідним?

Тоді ж майже двісті тисяч гривнів з місцевого бюджету Ямпільська районна рада виділила “для оплати послуг з розроблення Державного інвестиційного проекту “Будівництво мостового переходу через р.Дністер у м.Ямпіль, Вінницька область”. Розробка проекту моста через прикордонну ріку не входить до юрисдикції, повноважень Ямпільської районної ради. Бо цей міст не районного значення, а міжнародного. Чому Ямпільська районна рада здійснила такі витрати в той час, як вона не може відкрити навіть автобусний маршрут між молдовськими Сороками і Ямполем? Чому проект міжнародного прикордонного моста вона профінансувала, а відкрити знищену катерну пасажирську місцеву переправу, автобусний маршрут Сороки-Ямпіль – не може?

Ще вони без обговорення збільшили асигнування “у сумі 261 000 грн. для функціонування Ямпільської районної комунальної рятувально-водолазної служби”. А хто ж відповість за знищений дуже дорогий катер С-100 на цій станції? За вкрадений і поставлений там незаконно на облік понтон колишнього земснаряда меліорації, за вгроблені інші плавзасоби на багато сотень тисяч гривнів?

На позаминулій сесії голова бюджетної комісії райради, колишній голова РДА і водночас голова районної організації Партії Регіонів А.Комар подав заяву на своє звільнення з посади. Виступив на тій сесії і пояснив, чому він не може і не хоче працювати головою цієї дуже важливої комісії. Голова райради оголосив сесії про факт надходження такої заяви від А.Комара і замість того, щоб закрити це питання, як і велить законодавство, адже волевиялення депутата Комара було продемонстровано і письмово, і усно, а заднього ходу законодавець не передбачив – він раптом ставить на голосування – не давати згоду на добровільне звільнення Анатолія Миколайовича!.. Послушна більшість проголосувала так, як він бажав. А пан Комар мовчить!.. Ті хто знає законодавство про місцеве самоврядування були переконані, що колишній регіонал вже не голова постійної комісії, бо ж законом не передбачено, в цій ситуації задній хід, а тільки вибори нового голови.

Минуло кілька місяців. В районі сподівалися, що колишній лідер регіоналів в Ямпільському районі, а зараз крупний аграрний бізнесмен Анатолій Комар, який написав заяву, яка була оголошена на сесії райради добровільно піде з посади голови бюджетної комісії, дотримає свого письмового і усного слова!

Наївні! То був блеф. Такі люди від таких грошей добровільно не йдуть. На останній позачерговій сесії, після того, як попідписував купу фінансових документів, поданих на розгляд депутатів – вийшов на трибуну і… став обурюватися, що його знімають на відео, почав кликати СБУ на допомогу, наче він секретний агент цієї спецслужби, а не велика публічна особа!.. Коли це не допомогло при включеній відеокамері, при здравому розсудку розказав, що… змушений підкоритися волі Аграрної Партії, в яку емігрував після Революції Гідності і повернутися на свою посаду від якої ще недавно так відрікався письмово і усно! Зрозуміло, – керівництво ради і більшість аплодувала такій метаморфозі.

Чи можна тепер будь яке фінансове рішення цієї бюджетної комісії ради вважати законним? Думаю, що не можна. На моє переконня зараз Анатолій Комар не є законним головою бюджетної комісії. Повинні бути нові вибори і на них, так, він може висунути і свою кандидатуру. Інше – це правовий бєзпрєдєл, який демонструє голова райради і його оточення.

Позаштатний кореспондент газети «33-й канал»,
депутат Ямпільської райради