31 липня о 12.00 активісти села Лукашівка Літинського району планували перекрити державну трасу М12 в межах села через три проблемних питання після ремонту цього «автобану». Бо люди із Лукашівки вимагають відновити знесену зупинку громадського транспорту в центрі села, облаштувати 2 додаткових пішохідних переходи і збудувати пішохідні доріжки вздовж мосту для проходу школярів, діток із батьками до дитсадку та власників ВРХ. Адже тиждень тому на мосту в Лукашівці дивом врятувались від трейлера із комбайном місцева мешканка Анна Заболотна із донькою Тетяною… І пошкоджений відбійник на цьому місці досі не відновлено дорожніми службами!

Блокування траси М12 в останній день липня вдалось уникнути шляхом перемовин між головою сільради Віктором Медяним, представником Вінницяоблавтодору Олександром Гонько, активом села та головою Літинської РДА Ярославом Чернегою.

– У села три вимоги до дорожніх служб, ОДА і Нацполіції – відновлення зупинки, два переходи і тротуари вздовж моста, де ледь не сталась трагедія із Анною і Тянею, – зазначив голова сільради Віктор Медяний. – Громада дала рівно місяць до 1 вересня часу дорожнім службам на усунення цих недоліків на трасі в межах села. Водночас, дорожні служби нам прислали відповідь, що частково роботи вони виконають до кінця 2018-го за умови додаткового фінансування. А щось із вказаного виконають уже в наступному 2019-му! Але люди хочуть жити комфортно і безпечно вже сьогодні, а тому були готової перекривати трасу… Ми попросили їх цього не робити! Але й 300 тисяч гривень на відновлення зупинки транспорту, яка тут була останні 5 років, у бюджеті села не має… Тому я запросив усі сторони конфлікту до клубу, аби кожен між поставити своє питання і почути вичерпні відповіді. Сподіваємось, що до 1 вересня більшість проблемних питань в селі вздовж траси будуть вирішені, інакше мами і бабусі наших школярів готові до акції протесту.

За жіноцтво Луканівки слово тримала Анна Заболотна:

– Ми вам даємо рівно місяць до 1 вересня, щоб там через міст можна було вести дітей в школу та садочок. Якщо тротуару не буде, то із Дня знань двічі на день зранку та в обід будемо на 30 хвилин перекривати трасу, аби кожна дитина живою дійшла до школи та додому, – зазначила жінка, яка тиждень тому ледь не загинула із донькою на проблемній ділянці траси. – І ніякі погрози про кримінальну відповідальність за перекриття нас не налякають! Бо як загине дитина із Лукашівки під колесами машин, то хто сяде на лаву підсудних?

В свою чергу начальник ВТК Вінницяоблавтодору запевнив селян, що їхні проблеми реально виконати в стислі терміни за умови погодження із Нацполіцією:

– Роботи на цій ділянці не закінчено! Дещо справді було відсутнє у проекті та ваша зупинка у нас вважалась незаконною…, – заявив Олександр Гонько. – Тому ми попрацюємо над вашими вимогами і виправимо те, що можна виправити. Також хочу додати, що ми маємо змонтувати додаткові 17 веж освітлення, дорожні знаки та смуги перед пішохідними переходами згідно всіх стандартів. А хто і де хоче переводити корову через трасу де йому зручно, то це питання не до мене…

Після години суперечок і запитань громада села і «гості» погодились зустрітись вже напередодні 1 вересня і перевірити виконання обіцянок влади та дорожників.