– Очевидно, на догоду комерційним перевізницьким структурам, Літинська райрада прийняла дивне з правової точки зору рішення. Відтепер лише інваліди 1-ї та 2-ї групи, прописані у Літинському районі, мають право на пільговий проїзд за маршрутом Літин-Вінниця. А такі ж інваліди, прописані у Вінниці, цим правом вже не користуються. Перші платять за проїзд 2 грн. 50 коп, а другі вдесятеро більше – 25 грн.! – поділився Сергій Драчук, інвалід ІІ групи. – Касири на автовокзалах у Літині і Вінниці налаштовані войовниче, крім посвідчення про інвалідність вимагають ще й паспорт з пропискою! Хоча біля кас немає жодного оголошення про такі “новомодні владні викрутаси” з печаткою і підписом відповідальної особи! Ми вважаємо це порушенням наших конституційних прав, дискримінацією і повним маразмом! Що собі думають чиновники? Де логіка, де здоровий глузд у подібних рішеннях? Невже знову панує корупція?

Відеофільм на цю ж тему приніс у редакцію вінничанин Олександр Фурман, інвалід 2-ї гр. Пільговий квиток до Літина він теж не зміг купити, касири закривали віконечко, тікали з робочого місця, ставили таблички “Технічна перерва”, взагалі не бажали з ним розмовляти… А диспетчери пояснили, що не дають пільг вінницьким інвалідам на підставі рішення Літинської райради. Інвалід викликав поліцію, склали протокол… Та все ж йому довелось взяти квиток до Літина за повну вартість.

– Що за парадокс, хіба рішення районної ради вищі за Закон України? Як таке може бути? – дивувався Олександр Фурман.

Юрист Юлія Якименко-Шевчук пояснила, що рішення райради, як підзаконний акт, НЕ МОЖЕ мати вищої юридичної сили, ніж Закон України. Зокрема, ЗУ«Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»  від 28.12.2014 р. №76-VIII, де вказано, що право на пільговий проїзд інваліди I та II груп мають з 1 червня 2015 року, та ЗУ «Про соціальну захищеність інвалідів України» (із внесеними змінами до ст. 38-1).

– Держава надала право місцевим радам компенсувати пільгові перевезення з власних бюджетів, – заперечив Віталій Мельник, голова Літинської райради. – Ось ми і прийняли на сесії рішення №330 від 20.12.17 з програмою відшкодування коштів на компенсацію пільгового проїзду окремих категорій громадян автотранспортом на приміських маршрутах Літинського району на 2018 – 2020 рр. Причому врахували всі закони щодо захисту прав пільговиків. Не порушили жодного з них! Орієнтовний обсяг фінансування програми 2 550 тис. грн. Літинська РДА погодилась з рішенням депутатів райради. Ми не можемо фінансувати рейси, наприклад, до Хмільника та по всій області, а забезпечуємо тільки пільговиків Літинського району, їх 11 тис. осіб. Якщо інваліди з Вінницького району ображаються, то нехай Вінницька райрада прийме рішення щодо компенсації їхнього пільгового проїзду — і немає питань!

Поки що Вінницька райрада такого рішення не прийняла – як там пояснили, через відсутність необхідних коштів. Сьогодні питання про компенсацію пільгового безоплатного проїзду чітко не врегульовані по всій країні. Як відомо, з Нового 2019 року для вінничан планують монетизувати пільговий проїзд. Тоді пільговики, як і всі інші пасажири, платитимуть за проїзд “живими грішми”. Втім, останнє слово все одно залишається за місцевою владою. Наприклад, у Львові погодили безкоштовний проїзд у міському транспорті для своїх пільговиків.