– Все якось дуже швидко трапилось. Пішов дощ, але не гриміло. Чоловіки знаходились у альтанці. Раптом ми почули гучний звук, зник Інтернет та спрацювала навіть сигналізація. Тоді до магазину забіг чоловік, який чекав на вулиці свою дружину. Він був наляканий, казав, що блискавка зачепила його вибуховою хвилею й в нього руки заніміли. Ми мерщій на вулицю, а у бесідці нерухомими лежали двоє односельчан, у них поплавився одяг, – каже власниця магазину Людмила. – На місце викликали «швидку допомогу». Але медики констатували смерть. Сказали, що у постраждалих обпечене волосся та згоріли внутрішні органи. У бесідці, котра виготовлена з металопрофілю, було багато болота всередині. А коло неї – заглиблення у землі. Мабуть, саме туди влучила блискавка, бо більше від неї немає жодних слідів. Оскільки у нас камера виходить на місце трагедії, хотіла переглянути те моторошне відео. Але пошкодило вибуховою хвилею і його, тож поки це зробити не можу.

37-річний Олександр Воробйов – єдиний, кому вдалось врятуватись від блискавки. Вона пройшла повз нього і відкинула із велосипедом на тротуарну плитку. Чоловік наразі у реанімаційному відділенні. Стан, за словами лікарів, середньої важкості, але стабільний. Так як електрострум діє на серце та головний мозок, чоловік під постійним наглядом медиків.

– Загиблі хлопці – мої колеги. Ми працювали у санаторії «Радон». Я знаходився від них за десять метрів. Вони мене перед цим кликали, аби зайшов до них у бесідку. Та я відповів, що дощ невеликий, то почекаю. Ніби щось мене тримало. А тоді сам не зрозумів, що сталось. Почув вибух — і перед обличчям лише бруківка. Блискавки не бачив. Після того я піднявся сам, заніміла ліва рука і пекло око. Забіг до магазину й сказав, що треба щось із хлопцями робити. Всі боялись, то підійшов я до них. Але, на жаль… Знаєте, те, що я вижив, справжнє диво, другий день народження. Як тільки вийду звідси – піду до храму. Дуже шкода, що хлопці загинули. Валерію було 38 років, у нього залишилось двоє діток. Сергію було 25, у нього зовсім мала дитина. Дуже хороші були чоловіки…

Тим часом у відділенні поліції повідомили, що дана подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 115 ККУ з поміткою «нещасний випадок». Кінцеве рішення буде прийняте після проведення всіх необхідних слідчих дій та експертиз.

Нині у місці люди шоковані даною подією та кажуть: раніше тут такого не було. Дивуються, що блискавка обійшла дерева та будинки із громовідводами, а влучила біля альтанки. У свою чергу, рятувальники закликають під час наближення грози уникати поїздок у ліс, водоймища та відкриту територію. Якщо ж ви знаходитесь у полі, то на землю не лягати, а присісти у низовині чи рові. Мобільний телефон вимкнути. У лісі не ховатись під час грози під поодиноким високим деревом. Робіть це під низькорослим, але за 30 метрів далі від високого. Коли ви у місті, перечекайте негоду у житловому будинку, мають бути закриті вікна. Одинокі та відкриті споруди на кшталт альтанки оминайте.

Віталіна Трудько