28 квітня я їхав вулицею Чехова у напрямку автозаправки. Згодом розвернувся у протилежному напрямку — треба було знову їхати до міста. Там мене зупинили патрульні. Буцімто я проігнорував знак «Стоп! Контроль!» Поліцейські встановили його не за вимогами правил дорожнього руху… І далі почалось найцікавіше!

Я надав усі дозвільні документи на авто та водійські права. Їх перевірили. Але один з інспекторів не відрекомендувався, не назвав своє прізвище, ім’я та по батькові, як того вимагає Закон України «Про Національну поліцію», а почав свою розмову зі мною зі слів: «Що трапилось? У вас все гаразд! Ану дихни!» Тож він із напарником вирішили оформити правопорушення за «зручною статтею» — 130: керування у стані алкогольного сп’яніння без складу акту медичного освідування, не назвавши ознак сп’яніння та не надавши новий герметичний мундштук приладу «Драгер». Тричі вони давали мені цю пластикову трубочку, але вона не була у герметичній упаковці. Але раптом вона у них недіюча чи вже була у використанні? І на рівному місці далі робитимуть мене дурнем? Втім, він чітко показав, що я тверезий.

Але поліцейські не хотіли лишити мене у спокої, бо втрєте почали вимагати водійські права. А ще при цьому наче знущались — що, в тебе прав немає при собі! Добре, я їх показав. Втретє! Показав й документи на машину… Інспектори записали усі мої дані і почали складати адмінпротокол за те, що я начебто керував машиною без будь-яких дозвільних документів. Це вже навіть і не смішно! Адресу та місце проживання я не сказав, посилаючись на 63 статтю Конституції України, і маю на це законне право. Тому інспектор в графу «місце проживання» у постанові вписав дані з реєстраційних документів на машину, що мені не належить. Він вирішив, що я проживаю… на вулиці Брюхера! Нову вулицю відкрив у місті? Це все я відзняв на відео. Кожне слово цієї з першого погляду комічної сцени! Бо це насправді зловживання службовим становищем, внесення завідомо неправдивих даних, фальсифікація. Це серйозні службові злочини! Вони мені довго морочили голову та врешті дозволили їхати. І дали в руки постанову за статтею 126, ч. 1 КУПАП, що я… керував без документів.

Відразу на місці я викликав групу моніторингу з обласного управління патрульної поліції. Втім, ті відмовились виїжджати, мовляв, це «незначна подія»… Чому перевіряючі так вирішили? Який закон чи службовий статут їм це дозволяє?

Писав до керівництва УПП Вінниччини, ті перевірили своїх і, звісно, теж жодних порушень не виявили. Писав до міської та обласної прокуратури та внутрішньої безпеки Нацполіції — суцільний футбол! Прокуратура відправляє до ще не діючого Державного бюро розслідувань, внутрішня безпека — знову до управління патрульної поліції або — до прокуратури! Втім, я звернувся зі скаргою до керівництва МВС України та Нацполіції. Їхня відповідь наче під копірку — жодних порушень не виявлено!

З повагою,
Владислав Святецький,
читач газети