Втім, на мою думку, їхня діяльність незадовільна. Поясню. Роботу вони виконують мінімальну, а гроші нараховують максимальні. Прозорості в їхніх діях немає, наприклад, я не міг з’ясувати розцінки за виконані роботи, — розповів у редакції вінничанин Роман Франчук. — Я оформляв спадщину — хату в селі. Склав з БТІ договір, заплатив 1020 грн. через Приватбанк. А потім мені зробили таку інвентаризацію майна, що вийшло, по-моєму, вдвічі-втричі дорожче. Зміни поверхового плану, заміри ділянки, купа копій, реєстрація зносу огорожі, зносу плити, заміна адреси і т.д. Переробляли наряд, щось дописували-переписували… Кушнір Валентина Анатоліївна — головний інженер обласного БТІ і одночасно в.о. начальника районного Літинського бюро. Так що в Літині я заплатив 1020 грн. через банк, а у Вінниці на Кропивницького, 2 мені сказали заплатити у відомчу касу облБТІ ще 928 грн. 85 коп. Що я і зробив 19.07.18. Та сільська хатинка, може, 20 тис. коштує, а я вже 10% віддав за її оформлення.

Але найбільше мене вразило те, що комунальне підприємство Вінницької обласної ради приймає кошти від населення не через банк, а через свою касу. У наш час, коли фінустанови є на кожному кроці, це змушує задуматись — для чого?

У комунальному підприємстві «Вінницьке обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації» категорично не погодились із фактами, викладеними у скарзі вінничанина, наголосивши, що інформація про вартість робіт по технічній інвентаризації нерухомого майна є публічною, прозорою, розміщена на столі прийому замовлень та на електронних носіях. А при укладанні договорів із замовниками проводиться додаткова роз’яснювальна робота по умовах виконання.

– Твердження Франчука Р.М. є безпідставними, — пояснила Оксана Обертас, начальник КП «ВООБТІ». — Із замовником (Франчуком Р.М.) був укладений договір № 1228 на проведення поточної технічної інвентаризації об’єкту нерухомості з виготовленням технічного паспорта й інформаційної довідки (для вчинення нотаріальної дії щодо прийняття спадщини).

Доплата за виконані роботи становила 855 грн. 19 коп., це передбачено договором, який був підписаний Франчуком Р.М., та складалася з внутрішнього перепланування в житловому будинку, інвентаризації господарських будівель та схематичного плану земельної ділянки. Франчуку Р.М. було пояснено, з чого складається обсяг робіт і доплата, а також ним отриманий наряд на виконані послуги, що передбачено умовами договору. 19 липня Франчуком Р.М. сплачено у касу підприємства 928,85 грн., про що видано чек, і повернуто решту в сумі 73,66 грн.

– А чому в касу, а не у банк?

– За Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» КП «Вінницьке обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації» — суб’єкт господарювання, який надає послуги фізичним та юридичним особам, використовує в своїй роботі реєстратор розрахункових операцій, зареєстрований Державною податковою інспекцією у м. Вінниці 02.08.2011 року. Це зроблено для зручності замовників, які можуть скористатися безготівковою або готівковою оплатою, щоб уникнути додаткових витрат по оплаті комісії (при платежах через банківські установи). Робота КП «ВООБТІ» прозора, по-іншому в наш час працювати не можна!