Створення даного підрозділу стало вимогою часу, це практика більшості українських та світових клінік, адже так лікарі-онкологи мають можливість зосередитися лише на лікуванні раку молочної залози, приділити більше часу хворим із цією патологією.

Від розмов до практичних дій перейшли завдяки ініціативі головного лікаря, д.м. н. Володимира Шамрая.

За його словами, про доці­ль­ність відкриття мамологічного від­ді­лення говорить, на жаль, сумна статистика. На Вінниччині в середньому щороку про діагноз рак молочної залози ді­знаються 550 жінок. На обліку в області перебуває 5937 хворих на цю онкопатологію, а це 14,1% від усіх хворих, які знаходяться в обласному канцер-реєстрі. Чимало жі­нок звертаються до лікаря вже занадто пізно. В Україні рак молочної залози першої та другої стадії діагностується в 75% випадків, на Вінниччині ситуація краща, хворобу на такому етапі діагностують у 95%.

«Рак молочної залози — одне із найбільш актуальних питань в онкології. Ключовим питанням покращення результатів лікування недуги є впровадження в клінічну практику сучасних методик і технологій. Я переконаний, що це можливо за умов, якщо є окреме відділення, команда якого працює і розвиває конкретний напрямок надання меддопомоги онкохворим. Починаючи від вчасної діагностики, лікування і, що не менш важливо, реабілітації хворих жінок. Перед колективом, який працює у мамологічному відділенні, ми ставимо завдання і питатимемо за результати. Впевнений, що позитивні зміни не змусять довго чекати на себе», — каже головний лікар ПРЦО Володимир Шамрай. 

Жінок лякають наслідки лікування…

Чимало жінок, яким діагностовано рак молочної залози, бояться наслідків лікування недуги. Зокрема і видалення молочних залоз. Тепер у Подільському центрі онкології у новому відділенні, якщо пацієнтці пропонують операцію, то хі­рурги-онкологи мо­жуть забезпечити їй відновлення молочної залози, ад­же успішно проводять мамопластику.

– Реконструктивні операції, що дозволяють жінці, яка подолала рак молочної залози, жи­ти повноцінним життям і не соромитися свого тіла. У мамологічному відділенні з’явилося більше сприятливих умов для розвитку такого напрямку, як онкопластична хірургія, — зазначає заступник головного лікаря Поді­льського регіонального центру онкології Олександр Гудзь. Тепер хірурги відділення опановують нові прогресивні техніки проведення реконструктивно-відновлювальних оперативних втручань і застосовують ендопротезування молочних залоз з використанням якісних сучасних ендопротезів. Щотижня у новому відділенні проводять по декілька таких операцій.

«На жаль, був втрачений час, і з різних причин у 2013-2017 році такі операції в диспансері майже не виконувалися. І це була велика помилка. Адже важливим результатом лікування онкохворих жінок є не тільки тривалість, але й якість життя пацієнток. Кожна пацієнтка має право на гарний естетичний результат операції та відновлення своєї краси. Враховуючи те, що в нашому лікувальному закладі щороку оперуються майже 500 пацієнток з приводу раку молочної залози, впевнений, що проведення реконструктивно-відновлювальних оперативних втручань вкрай необхідне.

Тепер ми не лише виконуємо радикальні операції, після яких жінкам доводилося шукати пластичних хірургів в інших клініках, які б могли їй встановити ендопротез. А стараємося, якщо це можливо, одночасно робити і реконструкцію, яку зараз виконують у більшості світових центрах. Наші хірурги проводять і «відстрочену» мамопластику пацієнткам, які пройшли всі етапи онкологічного лікування та у яких були відсутні ознаки рецидиву хвороби, або пацієнткам, які лікувалися в інших закладах, але звернулися до нас із бажанням виправити дефекти після попередніх операцій. Тим більше, чимало приватних клінік не бажають і не виконують пластичні операції жінкам, яким проводилися радикальні втручання і які втратили значну частину грудей, адже вони складніші і потребують більше часу, ніж, приміром, просто збільшити молочні залози», — каже Олександр Гудзь.

За його словами, до Він­ни­ці на лікування та реабілітацію у відкрите мамологічне відділення онкоцентру приїздять не лише жителі Вінниччини, а й з інших регіонів, і не лише су­сід­ніх. Останній час пацієнтами нового структурного підрозділу є жінки Миколаївської, Кіровоградської, Житомирської, Закарпатської, Чер­ка­ської, Хмельницької та Тернопільської областей.

Нове відділення — нові підходи

Очолив колектив новоствореного мамологічного відділення лікар-мамолог, онкохірург вищої категорії Олексій Біктіміров. За його іні­ціативи в Подільському регіональному центрі онкології започаткували виїзди у ра­йони області для обстеження жінок, аби зробити діагностику доступною для вінничанок. У ЦРЛ працюють «до» останнього пацієнта.

З наближенням діагностики, каже Олексій Біктіміров, сподіваються, що буде менше запущених раків, недугу «ловитимуть» на ранніх стадіях. Так у хворих з’являється більше шансів одужати.

«Під час таких виїзних оглядів вдається оглянути до 100 жінок, серед яких в середньому виявляється до 20 осіб, які потребують оперативного втручання з доброякісною патологією, і у 2-3 хворих діагностуємо рак молочної залози. Бували випадки, коли хворобу вдалося помітити ще на фоновому рівні або розмір у кілька міліметрів. Найголовніше — під час таких ви­їздів нам вдається переконати жінок, яким діагностовано рак, розпочати лікування. Раніше через різні причини вони відмовлялися від медичної допомоги. До кінця року плануємо відвідати усі райони області», — розповів Олексій Бік­ті­міров.

Вінницькі онкологи системно переймають досвід фахівців світового рівня. Їздять на конференції та орга­нізовують їх у Вінниці за участі спеці­алістів з провідних клінік Європи та світу. Зокрема 6-7 вересня  у Вінниці на базі онкоцентру відбудеться міжнародний майстер-клас «Актуальні проблеми діагностики і лікування захворювань молочної залози» за участю провідних світових мамологів у рамках освітньої програми Євро-Азійського товариства захворювань молочної залози EURAMA. На медичний захід до обласного центру приїдуть онкологи, хірурги, мамологи із світовим ім’ям з Міланського центру онкології (Італія), а також із Швейцарії та Грузії. Зареєструватися на важливу подію у медичному світі можна за телефоном 096-585-77-77, а детальніше про захід можна дізнатися за посиланням: http://prco.com.ua/breast_surg_conf_sept2018/

Валентина Лящук