За слово правди чесні українські журналісти ризикують розплатитись власним життям. 19 лютого 2014 -го на Майдані пострілом у спину був убитий кореспондент газети “Вісті” В’ячеслав Веремій. Його вбивцю Юрія Крисіна суд спочатку відпустив, а потім позбавив волі на 5 років. Втім, була подана касаційна скарга.
20 липня 2016-го вибухнув автомобіль, в якому знаходився відомий журналіст Павло Шеремет. Він займався розслідуванням офшорного скандалу і був відомий своєю жорсткою позицією до корупції у владі. Пройшло два роки, вбивці журналіста досі не знайдені.
31 липня 2018-го у Херсоні хлюпнули кислотою в обличчя Катерині Гандзюк. Вона блогерка і журналістка з активною проукраїнською позицією, член ГО “Центр політичних студій та аналітики “Ейдос”, член команди херсонського мера Володимира Миколаєнка. У неї серйозні опіки 30% шкіри, її стан стабільно важкий. Активісти оголосили винагороду 100 тис. грн за допомогу у пошуку нападника на Гандзюк. А ще недавно в міськраді Херсона було побито активістку, громадського діяча, журналістку Євгенію Вирлич.
Першого серпня цього року в Одесі був скоєний замах на життя журналіста Григорія Козьми. В його авто навмисно на великій швидкості в’їхала вантажівка, водій якої після наїзду вистрибнув з кабіни та втік на мопеді із співучасником, який його спеціально чекав. Григорій Козьма проводить журналістські розслідування щодо порушень з боку місцевих органів влади.“А скільки трагедій додає війна на Сході! Журналістка Марія Варфоломеєва потрапила у полон сепаратистів через професійну діяльність та проукраїнські погляди. Її незаконно утримували у підвалі більше року і визволили 3 березня цього року завдяки обміну полоненими.