Але час диктує свої умови,  і  дев’ять місяців тому Іванів,  Слобідка та Кам’яногірка об’єднались з Гущинцями. Тепер у громаді майже 8 тис. людей і 120 тис. кв. км землі. Що ж змінилось за дев’ять місяців? Про це дізнавались учасники прес-туру, організованого “Вінницьким центром розвитку самоврядування” 2 серпня.

–  Місцевий бюджет зріс вчетверо  — з 10 млн грн. до 43 млн. грн! Вже заасфальтували 2,5 км доріг, отримали освітню і медичну субвенції. Маємо три школи, два дитячих садочка. Діточок, слава Богу, багато, аж черга стоїть! Повністю оновлюємо, утеплюємо приміщення початкової школи, – розповів Михайло Кулик, сільський голова Іванова.  – Одним словом, село стало на шлях змін. Співпрацюємо із швейцарською фірмою “Діваріо”, яка збудує в нас підприємство з переробки деревини на 50 робочих місць. Виграли три обласних конкурса — екологічний на 120 тис. грн., на заміну вікон в школі і на організацію одинадцяти майданчиків для збору смітття.  Хочу наголосити, що успішність Іванову забезпечують, насамперед, наші жителі. Запрошуємо, наприклад, на суботник на спортмайданчик до 40 людей — прийде сотня із своїми інструментами і відпрацює цілий день безкоштовно. Ось такі в нас люди! Є і проблеми — як же без них? Сьогодні багато землі у довгостроковій оренді, яку ми припинити не взмозі, і поки що цими землями не розпоряджаємось. А ще  Іванівський спецкар’єр — це біда громади, він не працює, руйнується, метал вирізають…

Велику допомогу надає селу місцеве  ФГ “Янівське”. Його тримають брати сільського голови — Олександр і Юрій Кулики. Чималий вклад зробило “Янівське” у будівництво спортивного містечка. Тепер на місці мочарів, болота і смітника розляглись поля для футболу, баскетболу, волейболу, лаун-тенісу. А поряд — справжня дитяча мрія, ігровий майданчик у стилі корабля  Джека-Горобця! Це піратське диво коштує 600 тис. грн., спортмістечко — 3,2 млн. грн. Велике свято буде у селі під час їхнього урочистого відкриття 24 серпня, на День Незалежності!

Ще одна новинка Іванова – сучасний комплекс вирощування свиней. Хрюшок мають завезти із Данії, а вирощувати їх будуть за новітніми швейцарськими технологіями.

-Комплекс розрахований на 7 тис. голів, ми запровадили закритий цикл вирощування свиней з клімат-контролем і кондиціонерами. Якщо раніше свиноферму визначали за запахом, то у нашому комплексі ні смороду, ні забруднення середовища не буде! – запевнив Олександр Кулик, директор ФГ “Янівське”. – У герметичному   резервуарі – ми його назвали “Лагуна” – збиратимуться відходи  і вироблятиметься біогаз. Він повинен повністю забезпечити наше виробництво і, можливо, частину реалізуємо. Плануємо спочатку продавати м’ясо, а далі підтримаємо колишню славу Іванова, будемо виробляти найсмачнішу ковбасу за старовинними рецептами. Комплекс відкриється цієї осені і дасть селу до 20 робочих місць.

Активна місцева громада і у старостинському окрузі у Гущинцях.

-Ми пішли на об’єднання свідомо, я втратив посаду сільського голови, але абсолютно не жалкую. Зараз працює спільна команда і село стало стрімко розвиватись. Ми повернули в громаду ті кошти, які раніше йшли у держбюджет. Домовились із Калинівською філією ПРАТ “Зернопродукт” і маємо отримати від них 50 га угідь, які  розподілимо між нашими атовцями. Від минулорічних вибухів арсеналу Гущинці теж постраждали, правда, менше, ніж Павлівка і Калинівка. Але гущинецькі люди не чекали субвенцій і самі справились із ліквідацією наслідків НП. Сільська рада трохи допомогла їм коштами, – відзначив Михайло Довгалюк, в.о. старости села Гущинець. –  Крок за кроком ми йдемо до прогресу і  впевнені – будемо жити гарно і комфортно!

Все побачене у Іванівській ОТГ переконує, що у своєму рішенні люди не помилились! А ще в активі громади є історико-архітектурний проект “Іванів та Гущинці — історія тисячоліть”. Подивитись є на що, адже  тут із сивої давнини вирувало життя у замку Холоневських, у старовинному костелі, у козацьких битвах на Сниводі…