Ледве стримували емоції учасники громадського обговорення справи Юрія Хорта (Павленка). 2 серпня вони прийшли до Вінницької облради, наполягаючи на покаранні суддів і слідчих, які, на їхню думку, сфальсифікували цю справу. Нагадаємо,  що Хорта під час акції протесту у грудні 2014-го ув’язнили за розірваний портрет Президента Порошенка. За рішенням суду у СІЗО він просидів рівно два роки, до грудня 2016-го.

Ще 5 квітня 2018-го ми звернулись до Андрія Вигонюка, голови комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації та депутатської діяльності Вінницької обласної ради, з вимогою, щоб комісія розглянула завідомо неправосудні рішення всіх суддів у справі Хорта. А ще  незаконні постанови всіх слідчих, які відразу застосували до нього найсуворіший запобіжний захід – утримання під вартою. В той час, як Хорта хотіли взяти на поруки 17 депутатів облради і пятеро народних депутатів України! Через цю сфальсифіковану справу затриманий Юрій Хорт фактично втратив два роки свого молодого життя, пройшов через моральні і фізичні страждання, втратив здоров’я. За що? Ми вимагаємо, щоб комісія облради розглянула це питання і винесла пропозиції щодо покарання юристів і правоохоронців за їхні неправомочні дії! Але… Пройшло мало не півроку, а комісія під головуванням Вигонюка так і не зібралась, щоб розглянути наше клопотання, не винесла ніякого рішення щодо нього! Що це за комісія, що це за робота? – запитував з обуренням Валерій Козяк, член ГО “Голос народу — до демократії через право”. – Депутати Вінницької обласної ради, маючи великі повноваження, маючи змогу звернутись до Генпрокуратури, до Верховного суду України, – нічого не роблять для захисту конституційних прав  патріота Юрія Павленка-Хорта! Суди тривають і досі. Незважаючи на те, що позивач і свідки не з’являються на судові засідання, судді не закривають цю справу, просто тягнуть час і переливають з пустого в порожнє.

Ми, громадські активісти, поскаржились Анатолію Олійнику, голові Вінницької облради,  на незадовільну роботу комісії з питань законності під керівництвом Андрія Вигонюка. Чекаємо відповіді і реальних дій для вирішення цієї справи у правовому полі. З свого боку, ми  подаємо судовий позов щодо компенсації матеріальної і моральної шкоди, нанесеної Юрію Павленку-Хорту і покарання винних, які два роки утримували його на тюремних нарах.