Все для того, аби насіння дуба зберігалося якісно, за новими технологіями, щоб потім перетворитися у високоякісний садівний матеріал. Про це нещодавно розповіли  у Вінницькому лісгоспі. Холодильну камеру, куди можна завантажити 4 тонни жолудів і зберігати його у стані біологічного спокою, закупили за власні кошти підприємства. Жолуді для насіння потрібно зберігати кілька років, оскільки періодичність плодоношення дуба звичайного – 3-5 років. Наразі на Вінниччині дубові насадження становлять 80% площ лісових угідь.

Та є на Вінниччині ще одна унікальність: найстаріші чорні горіхи. Ростуть вони на території Могилів-Подільського лісгоспу. (1357 га) Деревам — 103 роки. У Моївському базовому лісорозсаднику  щорічно вирощують 60-80 тисяч сіянців горіха чорного.

Горіх чорний – нетрадиційна порода для лісів Вінниччини. Проте його вирощування вже 25 років поспіль практикують на всіх держпідприємствах Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. А ще — це цінна деревна порода-інтродуцент родом з Північної Америки, яка добре почуває себе і в наших умовах. До того ж відзначається зимостійкістю та посухостійкістю.

За словами директора ДП «Могилів-Подільський лісгосп» Віктора Іщука, лісові насадження горіха чорного мають велику перспективу, адже в наших кліматичних умовах порода практично не пошкоджується шкідниками, а її введення сприяє підвищенню продуктивності лісів та збагаченню їхнього породного складу.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА