Адже Печерський райсуд Києва 2 серпня ухвалив затримати на 60 діб засновника одного із задіяних у «горіховій схемі» підприємства та призначив вінничанину найбільшу суму звільнення під заставу — 50 мільйонів гривень, чи трішки менше 2 мільйонів доларів!

Водночас, за начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського, якому Генпрокурор 16 липня оголосив про підозру, вступився крутий адвокат, який сенсаційно поставив під сумнів «пред’яви» Юрія Луценка на адресу вінничанина. Цитуємо:

«Повідомлення Осмоловському про підозру є неконкретним і необгрунтованим… — вважає адвокат Валерія Зарубіна. – По-перше, органом досудового розслідування не вказано, які саме вимоги нормативно-правових актів, що регулюють права та обов’язки співробітників, було порушено начальником Головного управління у Вінницькій області. Тобто, в чому конкретно полягає зловживання ним владою? До того ж, у повідомленні про підозру не зазначено, з ким саме Осмоловський вступив у змову?

По-друге, повідомлення про підозру не містить інформації щодо відповідності про період несплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів. З урахуванням факту зміни суб’єктами господарської діяльності, зазначеними у повідомленні про підозру, свого місцезнаходження та переходу з 01.01.2017 року зазначених підприємств на податковий облік в одній з районних ДПІ в м. Києві, затвердження про причетність саме Осмоловського до сприяння в несплаті зазначеними підприємствами податкових платежів без вказівки періоду такої несплати вбачається необґрунтованим», — повідомила адвокат.

За словами юриста, все це, як мінімум, позбавляє Осмоловського можливості надати вичерпні пояснення щодо своєї позиції з приводу пред’явленої підозри, а також позбавляє сторону захисту можливості підтвердити його непричетність до будь-яких злочинних дій.

До речі, у резонансній справі керівника обласної ДФС Руслана Осмоловського фігурує питання неповернення валютної виручки підприємствами. Але органом досудового розслідування, відзначає адвокат, чомусь не враховано, що чинне законодавство України передбачає настання тільки адміністративної, а не кримінальної відповідальності за ухилення від повернення валютної виручки.

Адвокат зазначає, що Осмоловський висловив принципову готовність надати всі необхідні пояснення. Однак з невідомих причин «орган досудового розслідування до теперішнього часу не побажав отримати такі пояснення, припускаючи, що вони, ймовірно, не вкладаються в сформоване слідчим органом бачення і можуть істотно похитнути і без того не досить стійку доказову базу обвинувачення».

– Таким чином, сторона захисту розцінює вихід правоохоронних органів в інформаційний простір із заявами і повідомленнями, які грубо порушують презумпцію невинуватості особи, а також принципи, проголошені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, як неспроможність правової позиції органу досудового розслідування, яку останні намагаються нівелювати переходом у публічну площину з метою формування зручної і вигідної для правоохоронних органів громадської думки і нездорового резонансу навколо кримінального провадження, — зазначила Зарубіна.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура раніше провела у Вінниці серію обшуків у ДФС та офісах приватних компаній з приводу «горіхової схеми» на 300 мільйонів гривень, у якій буцімто були задіяні як «стійке злочинне угруповання» ряд посадових осіб та підприємців… І згодом Генпрокурор повідомив про підозру начальнику ГУ ДФС у Вінницькій області.

Але головного податківця та фіскала Вінниччини досі не було затримано і, як бачимо із заяви його адвоката, Осмоловського не поспішають опитати по всіх заявлених гріхах! Чому?

Неофіційно існує версія, що насправді за розслідуванням «горіхової мафії» у Вінниці стоять кришувателі найбільших митних схем в Україні на 6 мільярдів доларів щорічно!

Адже, згідно з журналістським розслідуванням німецької щоденної газети Suddeutsche Zeitung, в Києві та Одесі по тисячах вантажів доводять факти «масивної корупції» на багатьох українських митницях. Сума зловживань і не сплачених до бюджету України податків оцінюється європейцями від 4,8 до 6 мільярдів доларів на рік!

І втрати від такої корупції на українській митниці «становлять набагато більше десятої частини надходжень до державного бюджету та удвічі перевищують суму кредитів, які Україна має намір взяти в МВФ, ЄС та Світового Банку в 2018 році», — підсумовує Suddeutsche Zeitung.

Тепер зрозуміло, хто і на яких «темах» та «схемах» сидить в Україні! Хто і що «кришує»!

Недарма 4 роки тому українська влада тактовно відмовилась від європейського керівництва і моніторингу нашої митниці… Та водночас заохочує нові кредити від МВФ до державної кишені у той час, коли власні статки зростають як на дріжджах і «коридори» на кордоні давно стали золотим дном та «годівничкою» для митників, прокурорів, генералів та кураторів із міністерств і нардепів.

Сергій Годун