Ціна питання 1,2 мільйона гривень. Вклавши один раз гроші у цей прилад, будемо мати більшу кількість проведених тестів на вміст алкоголю чи наркотиків у крові і більші гарантії безпеки людей.

Саме так переконував депутатів обласної ради заступник начальника патрульної поліції області Олександр Гаркавюк.

За півроку на лінію «102» надійшло понад 50 тисяч викликів. Це в середньому по 280 викликів на добу. Поліцейські склали 2,5 тисячі протоколів, винесли більше 13 тисяч постанов. Наші не зовсім законослухняні громадяни «заробили» 4 мільйони гривень штрафів і більше 3 мільйонів гривень вже заплатили. Та чи не найбільша проблема, про яку поліцейські говорять на повен голос і на всіх рівнях, — водії «під градусом» або під дією наркотиків.

За півроку поліцейські склали 1649 адмінпротоколів. Це майже стільки, як за увесь минулий рік! Причому, збільшення штрафів і позбавлення прав на ситуацію не впливає взагалі.

Ми звертаємося з листом до депутатів, щоб допомогли нам вирішити питання купівлі для наркодиспансера КП «Соціотерапія» газового хроматографа, завдяки котрому можна було б тести водіїв проводити цілодобово. А так ми не можемо ручатися за безпеку пішоходів, бо звичайна лабораторія зачиняється рано і поліція змушена відпускати водія «під наркотою» їздити містом, — поскаржився Олександр Гаркавюк.

Втім, у департаменті охорони здоров’я вважають такі витрати недоцільними. Але ми не втрачаємо надію достукатися до здорового глузду. Навіть підбірку оперативного відео зробили і дуже хочемо показати на сесії наслідки п’яних за кермом.

Поки депутати будуть думати — виділяти гроші на хроматограф чи ні, наша безпека на дорозі — під великим запитанням.

Ілона ВАЛЬТЕР