Майже на 850 тисяч гривень фінансових порушень виявили нещодавно фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області під час ревізії у відділі освіти Тиврівського району.

Зокрема під час ревізії аудитори виявили випадки оплати праці сумісникам за фактично невідпрацьований час, безпідставного використання бюджетних коштів на сплату єдиного соціального внеску та відшкодування працівникам вартості їх витрат на проїзд, на що зайво спрямовано коштів районного бюджету на суму 173 тис. грн. Ще понад 170 тис. грн. установою витрачено на оплату завищених вартості та обсягів виконаних робіт, оплату послуг з газопостачання без фактичного їх споживання, а також покрито витрати сторонніх юридичних та фізичних осіб на опалення приміщень.

Крім того, за відсутності законодавчих підстав, відділом освіти зайво заплановано по 0,5 посади кухарів у двох школах, на утримання яких із районного бюджету було використано 53,7 тис. грн., а також за відсутності обґрунтованої потреби зайво заплановано кошти на суму 116,6 тис. грн. на придбання для навчальних закладів дров та вугілля.

Наслідки ревізії для освітян були невтішними. 54 посадові особи притягнуті до адмінвідповідальності, до установи застосовано фінансові санкції аж до зменшення бюджетних призначень чи навіть призупинення їх. Прикро, адже батьки ладні нести до шкіл будь-які суми, аби дітям було добре, а чиновники так легко допускають втрати бюджетних грошей.

Ілона ВАЛЬТЕР