Дезертира Збройних сил України, який залишився у Криму під час окупації та служив у російській армії, затримали військові прокурори Вінницького гарнізону та співробітники СБУ.

– Це один з майже двох тисяч кримських колишніх військових Повітряних сил ЗСУ, які лишились після окупації на півострові. По них усіх відкриті кримінальні провадження. Раніше він проходив службу у Севастополі. Після окупації до України не повернувся. Більш того, за інформацією СБУ, вже відомо, що він протягом 2015 року проходив службу за контрактом у російській армії. Але щось не склалось. Він був звільнений зі служби, — розповів військовий прокурор Вінницького гарнізону полковник юстиції Володимир Клепіковський. — Тож чоловік повернувся додому, до Олександрійського району Кіровоградської області. Одружився, навіть взяв прізвище дружини. Але це не допомогло. Чоловіка ми затримали вдома. Перевезли колишнього військового до Вінниці. Вінницький міський суд обрав підозрюваному міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Нині тривають слідчі дії з метою перевірки інформації щодо сприяння підозрюваним військовому командуванню Росії у розвідувально-підривній діяльності проти України. Вирішується питання щодо порушення другого кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 111 ККУ.

Довідково:

Ст. 111 КК України: «Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, — карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання».