Подібного серед вінницьких хабарників ще не було.

Минулого четверга співробітники Служби безпеки України спільно з детективами Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили на хабарі виконуючого обов’язки голови одного з районних судів області. І не самого, а разом з адвокатом, котра принесла цей хабар. Про це повідомив офіційний сайт СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що посадовець за посередництва адвоката вимагав двадцять тисяч гривень від місцевого мешканця. За вказану суму обіцяв закрити адміністративну справу за водіння у нетверезому стані. Затримали суддю та посередника на робочому місці після отримання всієї суми. І відкрили кримінальне провадження. Журналістам вдалося встановити, що всі події розгорталися у Барському районному суді. І що в судді, котрий нині виконує обов’язки голови суду, раніше були суперечки з законом, і його вже виводили з кабінету у наручниках. Причому, знову ж таки — за хабар. Щоправда, показове затримання — ще не факт, що суддя буде покараний.

Так сталося і цього разу. Наступного дня після затримання суддя… знову вийшов на роботу. А в апараті суду пояснили, що у Службі безпеки не так все висвітлили і знайдені у кабінеті судді гроші були його власні, ніякий це не хабар. І про справу за водіння у нетверезому стані він нічого не знає, бо був у відпустці… Колеги кажуть, що це «підстава», бо гроші вже давно перераховують на картку. А судді вже оголосили про підозру.

Тим часом в СБУ порадили звертатися до САП… Ось так відбувається у нас гучна боротьба з корупцією. А результат один: після резонансних затримань на хабарах жоден чиновник так і не опинився за гратами.

Ілона ВАЛЬТЕР