– Коли закінчиться незаконний обіг спирту? – таке запитання поставили депутати начальнику кримінальної поліції області Олександру Цимбалюку.

– Можливо, це й не належить до компетенції поліції, бо стаття більше стосується податківців, але мовчати більше не можна. Бо село спивається повністю. Всі знають торгові точки, де у будь-який час і в будь-якому обсязі можна купити спиртне. Райвідділи поліції практично не впливають на цей процес, а можливо, навіть і підтримують, — каже депутат обласної ради Геннадій Мазур. — У чому ж тоді проблема? Чому ми не можемо покласти край цьому явищу? Зі свого боку депутати виділяли неодноразово для поліції кошти на транспорт та на інші потреби. Але проблеми не вирішуються.

– Бо ця проблема загальнодержавна, – зауважив Олександр Цимбалюк. – І суть не в тому, що молодь у селі спивається. Вони п’ють від своєї незайнятості. І це вже проблема не поліції. Ми працюємо у межах закону. Якось телефоную колегам з патрульної поліції, кажу: зупиніть, перевірте «бусик». Перевірили. Він увесь забитий фальсифікатом. А далі що робити? Це — стаття податкової поліції. Контролювати їхню діяльність я не маю права. Згодом зупинили ще одну вантажівку. А там — вже бочки зі спиртом. Ми затримали, написали рапорт, передали до податківців. Бо з міністерства маємо вказівку такими справами не займатися.

Сьогодні дільничний не має права зайти на подвір’я до нахабної самогонниці, котра торгує пійлом і про це всі знають. Якщо зайде, то проблеми будуть у дільничного, а не в неї. І така ситуація не лише з алкоголем. По наркотиках нітрохи не легше. Якось ми зловили вінничанина, при котрому було 16 чікетів і ще 15 він встиг розкласти по закладках. Причому, закладки біля школи, дитсадка, в парку…

Ми задокументували, але основний організатор у Львові. А розрахунки — на картках… У нас для розкриття злочинів немає достатньо законних прав. Нам заборонено працювати у зоні прикордонного контролю у Могилеві-Подільському. Між тим, цілодобово йдуть транзитом фури зі спиртом та вином через нашу територію. Хто їх контролює, куди вони заходять — ніхто не знає. Наші спиртзаводи стоять, хлопці спиваються, бо без роботи, і Вінниччина завалена контрафактним спиртом. Ми знаходили труби через Дністер, бочки… Але це — відповідальність прикордонників. Все розділене, а результату — нуль. Я вважаю, що в цій проблемі треба бити єдиним кулаком.

На жаль, про немічність поліції самі ж полісмени говорять на повний голос. Схоже, комусь на руку така ситуація.