«Доброго дня, шановна редакціє!

Мені 75 років, ми із дружиною інваліди, хворіємо. Два роки тому я поклав у відділення «Ощадбанку» по вулиці Магістратській у Вінниці вклад — кошти з пенсії — п’ять тисяч гривень. Бо це ж життя, треба мати запас коштів. За два роки ця сума зросла вже до 7 600 гривень. Обслуговуванням завжди був задоволений.

Але ось мені терміново стали необхідні кошти — на ліки та лікування. Де їх взяти? Спробував зняти з депозиту — хоча би тисячу гривень. Нам й ці кошти нині на вагу золота, бо ж біда. Коли я спершу звернувся до керівника мого відділення із проханням про допомогу, вона категорично відмовила — мовляв, угодою не передбачено зняти гроші з рахунку раніше визначеного терміну. Я не просив усю суму, а лише хоча би тисячу гривень! У відповідь: «Коли буде дата закінчення терміну угоди — тоді вам віддамо». Я звернувся зі скаргою до керівництва «Ощадбанку» Вінниччини. Там ніби пішли назустріч. Бо декілька діб тому сама керівник відділення телефонувала моїй дружині — можете приходити, кошти можна зняти. Я пішов, повірив… А вже у банку керівник навіть не стала зі мною спілкуватись — сказала, що «…жодних коштів вам видати не можемо. І можете скаржитись куди завгодно! Так мені заборонив Київ!» Я звернувся зі скаргою на цю ситуацію та дії посадовців відділення до поліції.

І головне питання: чому посадовці дозволяють собі так ставитись та розмовляти із пенсіонерами-інвалідами? Після цього вони ще хочуть, аби із цим банком співпрацювали люди? Навіщо було брехати?

З повагою, Петро Васильович Прокопчук»

Коментар прес-служби Ощадбанку:

– За умовами депозитного договору, якщо клієнт не звернувся вчасно до відділення, де було відкрито депозит, передбачено автоматичну пролонгацію вкладу.

Статтею 1060 Цивільного кодексу України та депозитним договором Ощадбанку дострокове розірвання депозиту не передбачено. При цьому Ощадбанк може розглядати можливість дострокового розірвання вкладу тільки в крайніх випадках. Зокрема банк розглянув звернення клієнта, про якого йдеться у Вашому запиті, і у зв’язку з наявністю підстав вирішив повернути клієнту кошти з його вкладу.