Осип Твердовський — герой УНР та визвольних змагань 1918–1920 років, доля якого тісно пов’язана з Вінниччиною.

– Твердовський – надзвичайно цікава постать в історії українського війська. Уродженець Ніжина, із заможної сім’ї. Як комендант українізованого куреня, був поранений у боях під Тернополем у голову під час Першої світової війни, лікується у Києві. Зі старшим братом Матвієм організовує відділи Вільного козацтва. Бере участь у бою під Крутами. Закінчив Інструкторську школу старшин у Києві, отримує призначення до новосформованої дивізії в Умані.

У складі 12-го пішого Брацлавського полку в липні 1918 року переїздить до міста Тульчина, де очолює інструкторську підстаршинську школу, — розповів керівник Благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд. – Бере активну участь у антигетьманському повстанні. За часiв Директорiї УНР був заступником команданта саморобного панцирного потяга «Помста» (коли командантом був його брат). Після смерті брата стає командиром потяга. Потяг мав одну легку 3-дюймову гармату, одну легку гаубицю та до 16 кулеметів. Команда складалася з 15 старшин, 2 підстаршин і 30 козаків. Восени 1919 року «Помста» брала участь у боях проти білогвардійців. Зокрема 30 жовтня під станцією Вапнярка «Помста» розбила російський панцирник «Коршун».

Вже після поразки українських визвольних змагань доля закинула мужнього воїна до герцогства Люксембург.

– Наші політичні емігранти з’явились у Люксембурзі на початку 1920-х років. У 1929 році там був сформований осередок ОУН, який і очолив Осип Твердовський. На жаль, важкі поранення Твердовського на фронті таки вкоротили йому віку. Сотник помер після складної нейрохірургічної операції у 1930 році. Героя за участі численної української громади поховали з великими почестями у м. Еш-сюр-Альзетт, — розповів Павло Подобєд. — Втім, у 1991 році у Люксембурзі практично не лишилось українців, які б цікавились військовою історією чи спадщиною політичних емігрантів. Про могилу Твердовського зовсім забули…

Лише у цьому році ми за допомогою мерії міста Еш-сюр-Альзетт розшукали могилу. Місце поховання оплачено українкою зі США до 2032 р. У одній могилі з Осипом Твердовським похований Олекса Чуб (1897-1984), ймовірно, сотник Армії УНР. Сам пам’ятник на могилі у аварійному стані. Зусиллями пані Наталі Павлик з організації «Українка» ASBL, а також за підтримки її друзів були здійснені підготовчі роботи: могилу очистили від моху і трави. Для проведення наступного етапу робіт (ремонту надгробної плити, залиття нових цементних доріжок біля могили, покриття пам’ятника захисною сумішшю, реставрація старого квітника) необхідно ще близько 140 євро.

Наразі зібрано 90 євро: пан Наконечний (Бельгія) — 20 євро; від панів Ігора та Оксани з Антверпена (Бельгія) — 40 євро; Любомир Шеремета — 1000 грн. Переказати кошти для порятунку могили можна на рахунок організації «Українка» ASBL: IBAN LU63 1111 7034 0154 0000 (code BIC : CCPLLULL) — назва організації французькою: Union des femmes ukrainiennes au Luxembourg «Ukrainka» ASBL Призначення: «travaux au cemetiere» (роботи на цвинтарі). Або на реквізити «Героїки» (просимо у коментарях чи на пошту написати дату і суму переказу, зазначити, що пожертва призначена на ремонт пам’ятника на могилі Твердовського):

ПриватБанк: 4149 4393 9261 8991, Цюпка Наталя Романівна. Найменування юр. особи: Благодійна організація «Благодійний фонд «Героїка»
Код ЄДРПОУ: 38697076
Валюта рахунку: UAH
№ рахунку: 26005602566300
Назва банку: Публічне акціонерне товариство «УкрСиббанк»
МФО (код банку): 351005
Призначення платежу: Благодійний внесок
PayPal: heroic.spirit@gmail.com