За результатами вступної кампанії-2018 до вузів України, навіть у Міністерстві освіти визнають, що в Україні вже видно явний перебір із дипломованими випускниками університетів.

І в МОН визнають, що реальне працевлаштування «світить» лише 4 із 10 випускників «вишів»… Водночас, на робочі спеціальності є справжній дефіцит, і сучасні фахові токарі та сантехніки, будівельники і швачки, доярки і трактористи часто отримують значно вищу платню!

– Час і ринок праці вже показав, що Україні не потрібна така кількість випускників університетів часто із розмитим формулюванням здобутої професії… Водночас, на токарів, кухарів, кондитерів, фрезерувальників, електромонтажників та ювелірів є стабільно високий попит із пропозицією першої зарплати 10 і більше тисяч гривень на місяць, — прокоментував ситуацію із дефіцитом робітничих професій у Вінниці директор центру профтехосвіти №1 Валерій Дяків. – Тому учням 9 і 11-х класів, які цієї осені йдуть на випускний рік навчання, ми проводимо агітаційні екскурсії до нашого навчального закладу. Бо за студентами мінімум із 10 професій, які ми надаємо в центрі, стоїть черга із працедавців… І вони пропонують такі зарплати і соцпакети у Вінниці та області, що до Польщі чи Чехії не має сенсу їхати на заробітки… Тому тут є над чим подумати і з чого обирати свою професійну долю.

Сергій Годун