Звертаємося до вас з надією на допомогу, оскільки розуміємо, що без залучення ЗМІ ми, громадськість села Кидрасівки Бершадського району Вінницької області не впораємося зі своєю проблемою. Просимо вашого сприяння у вирішенні болючого питання нашої категоричної незгоди з приводу запропонованого проекту реорганізації Кидрасівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів у Кидрасівську загальноосвітню школу І ступеня, що відповідно до проекту рішення 21 сесії Бершадської районної ради 7 скликання, який розміщено на офіційному сайті Бершадської районної ради від 06.06.2018 р. пропонується реорганізувати шляхом перетворення Кидрасівську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів у Кидрасівську загальноосвітню школу І ступеня.

В пояснювальній записці до рішення в якості обґрунтування його прийняття розробники вказують на план оптимізації мережі навчальних закладів для надання високоякісних освітніх послуг кожній дитині, з урахуванням використання наявних ресурсів, модернізації мережі.

За матеріалами 20 сесії 7 скликання від 10.07.2018 року було включено питання «Про реорганізацію Кидрасівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів у Кидрасівську загальноосвітню школу І ступеня». За результатами голосування депутатів рішення «Про включення питання про реорганізацію Кидрасівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів у Кидрасівську загальноосвітню школу І ступеня» не прийнято.

Але, не зважаючи на це, питання про реорганізацію школи знову включено на слідуючу сесію районної ради, яка відбудеться 17 серпня 2018 року.

Батьки й усі жителі села категорично виступають проти реорганізації рідної шкали та прагнуть її зберегти.

Батьки та громадськість села зверталися до Бершадської районної ради, депутатського корпусу, Бершадської РДА, відділу освіти допомогти зберегти школу І –ІІ ступенів, про те, питання щодо реорганізації нашої школи виноситься на кожну сесії районної ради.

Реорганізація школи не може відбутися через ряд причин:

– запропонована школа знаходиться за 15 км від нашого села, що призводить до порушення режиму дня учня;

– крутий небезпечний підйом при виїзді із села, а при в’їзді внизу цього схилу зліва – ставок, справа – урвище, (особливо небезпечно в зимовій період), що загрожує життю і здоров’ю дітей, їхній безпеці;

При перевезенні від с.Кидрасівка до с.Лісничого дітей до школи не буде дотримуватись техніка безпеки та норми забезпечення життя та здоров’я учнів. Оскільки відстань від с. Кидрасівка до с.Лісниче – 14 км, дорога потребує ремонту, особливі складнощі полягають у рельєфному розташуванні, а саме при виїзді із с.Кидрасівка розташована стрімка гора з кутом нахилу 40% і довжиною 450м., яка утруднює виїзд з села, а у зв`язку з непогодою стає небезпечною для перевезення дітей, оскільки можливі зсуви дорожнього полотна та обледеніння. У зимовий період можливе повне блокування проїзду шкільним автобусом протягом 2-4 місяців по кілька діб на цьому відрізку шляху. Жоден із посадовців не бере персональної відповідальності за безпеку наших дітей!

Порушується режим дня дитини. Щоранку прокидатися о шостій годині, щоб одягнутися, поїсти і вийти на автобус, який приїжджає в село близько сьомої, і за будь-якої погоди їхати в інше село. Хто буде відповідати за безпечне довезення дітей до школи? Чим буде зайнята дитина до початку уроків? Чому щоденно учні середніх класів будуть порушувати свій розпорядок, навантаження, коли будуть дочікуватись закінчення всіх занять учнів старших класів? Чи будуть снідати діти о шостій годині ранку? Чим діти до 16-ї години мають харчуватися? Наші діти при такому розпорядку розраховують нашкодити своєму здоров’ю!

– більша кількість учнів складає: багатодітні, малозабезпечені, діти під опікою та дитина інвалід, які потребують особливого догляду з боку батьків та вчителів.

– матеріальне і технічне забезпечення нашої школи не поступається запропонованій нам школі.

Приміщення нашої школи розраховано на 320 учнів і знаходиться у доброму стані. На даний час у навчальному закладі навчається 30 учнів. Функціонують всі навчальні кабінети, їдальня, спортзал.

За коштів спонсорів було замінено вікна та двері. Школа взяла участь у ХV обласному конкурсі розвитку територіальних громад з проектом «Здорова дитина – здорова країна», розроблено кошторис на капітальний ремонт спортивної зали, навколо будівлі школи зроблено цементове вимощення.

Місцеві фермери господарств, сільська рада, депутати районної ради та батьки постійно допомагають школі і готові надалі допомагати і підтримувати по даному питанню.

За таких підходів місцевої влади до вирішення даного питання виникає логічне запитання: а де в процесі так званої «оптимізації мережі навчальних закладів» місце для дітей, їхніх батьків, вчителів школи? Чому при розробці та затвердженні цього «плану» до обговорення не залучили представників територіальної громади? Чому не врахували інтереси дітей та батьків? Чому в основу вирішення питання реорганізації школи ставиться лише економічна складова і не береться до уваги безпека дітей?

Здається відповідь очевидна, вона на поверхні… рахуватися з думкою громади? А для чого? Хто така громада для НАС!!! Як захочемо, так і буде!!!

Ні, так …, не повинно бути. З народом треба рахуватися!

Тому, враховуючи соціальну напругу в Кидрасівській територіальній громаді, переконливо просимо Вас, допомогти не допустити реорганізацію Кидрасівської загальноосвітньої школи.

З повагою до Вас,
громадськість села Кидрасівки
Підписи жителів села Кидрасівки: всього 138 підписів