Трагедія сталась у Жорнищі Іллінецького району. Там поліцейський застрелив 45-річного чоловіка Леоніда, який ножем погрожував розправою рідним та односельчанам.

Люди кажуть: селянин був на обліку у психіатра та мав проблеми з психічним здоров’ям, але вколоти йому заспокійливе того дня лікарі не встигли…

Відомо, що того дня до медсестри сімейної амбулаторії надійшов дзвінок від дружини нападника Галини, яка скаржилась на свого чоловіка Леоніда. Тож лікарка викликала на підмогу колег і правоохоронців. Поліцейські у складі трьох осіб застали чоловіка з кухонним ножем біля ставка.

– Поки медики готувалися зробити ін’єкцію заспокійливого, інспектори спробували відібрати зброю. Готував фельдшер медикаменти для ін’єкції. І в цей час я почув, що працівник поліції каже: кинь ножа. Він чотири рази казав це. Просив зупинитися, тому що буде застосовувати зброю. Нападник не слухав, — розповів сімейний лікар Юрій Мочульський.

Тож коли 45-річний Леонід із ножем рушив до поліції та медиків, 23-річний правоохоронець Дмитро Гноць зробив попереджувальний постріл угору з табельної зброї — пістолета Макарова. Порушник так і не відреагував і йшов назустріч. Правоохоронець пояснює: міг би втекти, але за його спиною стояли колеги та медики і селянин з ножем ніс загрозу їх життю і здоров’ю. Саме тому Дмитру нічого не залишалось як застосувати зброю.

Леонід від отриманих поранень загинув на місці.

Як розповіли нам односельчани, загиблий чоловік ніде не працював, займався господарством. Але бувало так, що дивно поводився. Одного разу взяв косу і з нею пішов до школи та сільради. Головиха викликала поліцію, і правоохоронці вилучили косу. Він лікувався в психіатричному закладі, але особливої агресії не виявляв. Саме тому люди не сприймали його як досить агресивного і не боялися. Та й не думали, що воно до такого може дійти.

Слідство має з’ясувати, наскільки правильно діяв правоохоронець і чи не перевищив він службових повноважень. Від роботи не відсторонили. Характеризується він позитивно, ніс службу у Нацгвардії. Нині відкрито кримінальне провадження — посягання на життя працівника правоохоронного органу та умисне вбивство.

Тим часом дружина загиблого Галина у розпачі і вже готує заяву до прокуратури.

– Ми у парі прожили 20 років. Спільних дітей не мали. Старший син чоловіка помер півтора року тому. Того серпневого дня у нього був депресивний стан, він казав нісенітниці. Я зрозуміла, що сама не впораюсь, сказала мамі та бабусі закритись в хаті та не відкривати. Попросила допомогу у медиків, а ті вже у поліції. Думала, що правоохоронці його скрутять і, як завжди, заберуть на примусове лікування. Але правоохоронець застрелив мого чоловіка. Він позбавив родину годувальника. Він не мав права. У нього стара баба та матір, сестра-каліка. Він один опікун був. І що тепер цим бабам робити?

Віталіна Трудько