Ставка Гітлера у Стрижавці давно стала справжнім «магнітом» для дослідників і шукачів сенсацій. Тому голова ВінОДА, що живе практично поруч із «Вервольфом», відвідав історико-меморіальний комплекс і радився із музейним керівництвом щодо серйозної «розкрутки» інтересу гостей Вінниччини до Ставки.

Зокрема на проведення ряду досліджень, які б остаточно вирішили суперечки між дослідниками щодо наявності чи відсутності підземної частини «Вервольфа». Із обласного бюджету готові виділити 100 тисяч гривень… Цікаво, що можна знайти за такі гроші на місці трьох візитів Гітлера до Стрижавки?

Бо, за словами директора обласного краєзнавчого музею, до якого входить Ставка, вже цього року планується розпочати георадарні дослідження без проведення земляних робіт. Завдяки даним роботам буде визначено і документально підтверджено, чи дійсно мають місце на території комплексу підземні приміщення, бункери і ходи… Адже саме в них окремі дослідники «ховали» і «знаходили» «бурштинову кімнату» чи секретні архіви рейху.

– Справа в тому, що до сьогоднішнього часу триває полеміка між дослідниками стосовно того, якою була ставка «Вервольф». І чи були збудовані підземні споруди, чи лише наземні, — зазначила Катерина Висоцька.

У свою чергу, завідувач комплексу Сергій Гареник зазначив, що за радянських часів, у 1989-1990 роках, на території Ставки проводились дослідження у межах наукової програми «Гермес», дані яких досі засекречені. Науковці сканували товщу землі, були пробурені свердловини, проводили ультразвукове дослідження. Але несподівано всі роботи згорнули, а їх результати засекретили. Згодом вдалось знайти інтерв’ю керівника «Гермесу», в якому той підтвердив наявність під «Вервольфом» порожнеч до 15 м глибиною.

– Необхідно сформувати нову стратегію і концепцію розвитку цього комплексу. З боку обласної влади ми готові забезпечити фінансову підтримку нових туристично привабливих проектів, які запроваджуватимуться. Особливо це стосується впровадження технологій візуалізації історичних подій та об’єктів, безпосередньо пов’язаних з «Вервольфом». Важливою складовою є розробка змістовних презентаційних матеріалів, які даватимуть змогу побачити масштаби та особливості даного комплексу, — підсумував суперечку Валерій Коровій.

Водночас, відомий дослідник «Вервольфа» та автор книги про вінницьку Ставку Гітлера Андрій Швачко переконаний, що туристів варто зацікавлювати правдивою історією цього місця, а не «легендами про підземелля»…

– У вересні 8-9-го числа на Ставці ми проведемо чергову військово-історичну реконструкцію, хоча боїв тут під час війни не було, — зазначив дослідник Швачко. – Бо людей цікавлять реальні документи, фото, свідчення і факти… І вони у нас є! Тому регулярно ми проводимо екскурсійні тури «Таємниці Ставки «Вервольф».

Є ще цікава ставка Гіммлера, Ламмерса та Ріббентропа «Хегевальд» (Hegewald) у смт Гуйва під Житомиром із вцілілим бункером Гіммлера, і там можна потрапити всередину!!! Це його польова резиденція, будівлі, в яких розміщувались польові штаби Ламмерса та Ріббентропа. Діюча до сьогодення система пожежогасіння, яка побудована в 1941-1942 роках. А також ставка Герінга «Штайнбрух» (Steinbruch) у селі Гулівці Вінницької області та мальовничий кар’єр у Черепашинцях, місце стоянки потяга Герінга, руїни бункера ставки Герінга разом із аеродромом у Калинівці, який побудували в 1941- 42 роках.

Тому 100 тисяч, які виділяє обласна рада, мені здається, краще було б витратити на створення візуального ряду.