Причина – недостатність фінансування та «неукомплектованість класів». Батьки та педагоги думку чиновників не поділяють, бо впевнені – у освітнього закладу є майбутнє. Саме тому вони готові навіть перекривати дороги, аби зберегти «дев’ятирічку».

– Побудували нашу школу в 1980 році. У нас є якісні вікна та двері, економний котел, водопостачання, внутрішній туалет, комп’ютерний клас, їдальня, спортзал, майданчик. Активно допомагають спонсори. Заклад у чудовому стані, а педагогічний колектив – професіонали. В минулому році вже хотіли школу реорганізувати, батьки та жителі села були проти такої реформи. Завдяки допомозі вашої газети та небайдужих школу змогли відвоювати – депутати не проголосували за дане рішення.

Але тепер це питання чиновники знову порушили, — повідомили журналісту на «гарячу лінію» жителі села. — Опираються на Закон «Про реорганізацію освітніх закладів». Та ми таких псевдореформ не розуміємо. Бо яка це буде економія коштів, коли школа так само буде опалюватись, використовуватись буде електроенергія, дітей треба харчувати. Також обурює інформація, що начебто у нашій школі учні не зможуть отримати нормальну освіту. Чотири роки тому заклад успішно закінчила дочка голови батьківського комітету. У неї десятки грамот та подяк, перемога у всеукраїнському конкурсі. Нещодавно ми були присутні на районному з’їзді директорів. Маємо відеодоказ, на якому начальниця відділення освіти хвалила наших діток за знання та таланти. Але чомусь у районній раді та адміністрації думають інакше. На диктофон ми записали, як нас чиновники принижували. Мовляв, наші діти непідготовлені та затуркані. Для нас це дуже образливо. Адже чудово знаємо наслідки таких реорганізацій. За рік заклад зовсім закриють. Возити старших до Тростянця автобусом не хочемо, бо часто він ламається, а взимку його інколи немає через погодні умови. У всіх класах кількість уроків різна, а шкільний автобус відправляється о 15.30. Де до цього часу мають бути діти і хто за них відповідатиме? На цей рік у нас до школи йде 43 дитини. З кожним роком кількість зростатиме. А про вчителів взагалі жодної мови. То може бути таке, що вони взагалі залишаться без роботи.

Підтримують громаду і більшість сільських депутатів, бо проти того, аби із школи робили початкову. Кажуть: навіть якщо у районі відмовляться фінансувати заклад, то шукатимуть спонсора.

Схожа ситуація і в селі Козинці того ж Тростянецького району. Там школу також хочуть оптимізувати і залишити лише початкові класи. Нині у закладі навчається 40 дітей, але, за словами чиновників, низька наповнюваність класів. Саме тому 10 серпня біля приміщення райадміністрації працівники та батьки влаштували протест. До них на власних машинах та таксі підтягнулись і мешканці Великої Стратіївки. До якогось спільного рішення громада не дійшла. Тому питання реорганізацій двох шкіл мають розглянути 21 серпня на сесії райради…

Вікторія Снігур