Та здійснили свою спільну мрію – за 4 дні по маршруту із Вільнюса до столиці Поділля пілоти провели у небі немало годин за штурвалом і нарешті приземлились на Вінниччині.

– Це наш власний рекорд, на який ми свідомо йшли та довго готувались! Мета — показати усьому світу, що Україна – це Європа, і ваш євровибір потрібно поважати. І як литовці вітають кроки України до шляху в ЄС, — розповіли троє членів екіпажу планера.

– Який у нас бензин? Наше паливо – це мрія та  висота! А двигун – гравітація! Весь шлях до Вінниці зайняв 4 дні від старту з Вільнюса та транзитних посадок у Польщі та згодом у Рівному… У небі ми знаходились по 7 годин і нарешті сіли на летовищі в Сутисках під Вінницею.

– Я бачив дуже гарні ландшафти. В Україні — багато лісів, полів. Ваші краєвиди відрізняються від наших. Вони дуже гарні. Ви маєте чудову країну – справжній скарб! – розповів капітан литовської команди планеристів Альгедас Шімолюнас.

Його колега  Саклас Ждевініс   додає:

– Своїм польотом ми хотіли підкреслити, що небо країн НАТО – абсолютно мирне, таке має бути і над Україною! Бо всі знають про Крим і війну на Сході вашої країни, — зазначив пілот.

Варто зазначити, що команду планеристів на землі супроводжували тележурналісти із Литви, що знімали про цей політ документальний фільм. Цікаво буде порівняти, як планеристи і журналісти в небі та по українських дорогах здолали один і той же шлях…

На жаль, для українських планеристів такі мандрівки нині не доступні через дорогу вартість та необхідність отримання цілої папки дозвільних документів. Тому українські пілоти визнають, що такі польоти досить важкі та дороговартісні. І за часів незалежності  іноземні команди на планерах в Україну — тільки вдруге.

– Раніше до нас прилітав польський планерист, і фактично він був першовідкривачем неба України! А наші литовці – другі. Мрію, щоб у майбутньому таких польотів було набагато більше, — розповів  заступник начальника Вінницького авіаційно-спортивного клубу товариства сприяння обороні України Анатолій Кушнір.

Із вінницьких Сутисок литовські планеристи вилетіли до Одеси, а із «Південної Пальміри« вони повернуться додому до Литви вже на автівках. Цікаво, як відсвяткують пілоти встановлення власного рекорду – повітряне з’єднання Балтійського і Чорного морів?

Сергій Годун