Цим спекотним літом  отруйні змії з’явились у багатьох областях України, в тому числі і у Вінницькій.  Люди ризикують щохвилини зустріти незваних гостей, і це не перебільшення. Ось кілька реальних прикладів.

Чоловік пішов вранці до копиці сіна, щоб розгорнути його для просушування. Добре, що він був обачним і встиг помітити чотирьох гадюк, що відігрівались на сіні після нічного дощу.

Інший чоловік в темряві  наступив на гадюку. Вона укусила його в ногу і так швидко втекла, що укушений  тільки встиг помітити її непропорційну товщину – видно, відлежувалась після вдалого полювання. Нога стала як колода. Чоловік почав прощатися з сім’єю, заливаючи горе самогоном. Дія отрути ослабла. Він залишився живим, але після отрути і самогону довелось довго лікувати печінку.

Жінка  вийшла до сарая взяти оберемок дров і мимохіть розворушила кубло. Миттєвий кидок, укус в шию. Зміюка відгодувалась за літо, була сильною, активною. Її отрута потрапила в кров, жінка втратила час і померла в муках.

В приватному будинку старенька бабуся з хворим серцем мила ванну і мало не схопила рукою гадюку, яка виповзла з водостоку. Бабуся отримала серцевий напад, а змія сховалась.

Сільська вчителька ввечері поливала квіти, виставлені на літо в двір. У горщику з розкішними квітками щось заворушилося, і сіра стрічка блискавично кинулась геть. Це було так несподівано, так страшно!

Змії залазять у будинки, сараї тими норами, що зробили миші і пацюки. Змії люблять тепло, тому часто заповзають у кухню і навіть залазять у постіль під ковдру – погрітись.

Бувають щасливі випадки. Хлопця гадюка вкусила у стегно, і  друзі завезли його велосипедом у ФАП. Вони правильно зробили. Хлопець не біг, не йшов, а просто сидів, не підсилюючи циркуляцію крові. Медсестра виявилась тямущою, запалила клаптик вати і поставила “банку” із звичайної склянки. Утворився вакуум, пішла чорна кров. Поставили і другу “банку”. Хлопець відбувся синцями і переляком, але ранка довго не заживала, бо отрута встигла вразити тканини.

Відносно гадючих укусів є кілька забобонів. Наприклад, радять відсосати отруту. Але це небезпечно, бо якщо в роті є мікроскопічна ранка, вона може стати “воротами в кровообіг”. Слина дійсно розкладає отруту, тому тільки якщо впевнені у цілості своєї слизової оболонки, відсосуйте отруту з великою кількістю слини.

Електричний розряд теж знешкоджує отруту. Треба зняти провід з свічки запалення працюючого автомобіля і доторкнутись ним до шкіри біля місця укусу. Рукою потерпілий повинен взятись за “масу”, тобто за металеву деталь авто. Здорова людина може витримати неприємну дію розряду, але з хворим серцем краще не ризикувати.

Поширений ще такий забобон, що вбивати гадюку небезпечно, бо інша тебе неодмінно знайде і вкусить. Це неправда. Гадюки живуть парами, і деякий час друга дійсно шукатиме вбиту. Проте гадюка зазвичай тікає від людини чи крупної тварини. Шипить, щоб попередити і налякати. І блискавично нападає тільки тоді, коли людина перетне “коло смерті” діаметром в довжину  тіла гадюки. Якщо укус припаде в голову чи в шию – врятуватись дуже важко.