Таку важливу знахідку передав київський підприємець, колекціонер, меценат і реконструктор Олексій Шереметьєв. Колекцію він придбав через Інтернет-аукціон у 2011 році в невідомої особи.

Науковий співробітник сектору охорони пам’яток історії та культури Вінницького обласного краєзнавчого музею Олександр Фіщук розповів, що в українських музеях аналогів цим речам немає.

«В експозиції представлені деталі кінської збруї, пряжка з фібулами. Було знайдене аналогічне поховання на території Польщі, а в українських музеях аналогів цим речам немає. Пряжка з колекції підтверджує, що вона належала скандинавам. Тут можна побачити навіть зображення міфічної істоти з двома головами, схожої на змія. Трилисники є в декорі, вони є символом єднання трьох сил, якими здатна володіти людина, це сила духу, сила фізична і сила розуму. Також с-подібний орнамент та червлене коло.

Дуже шкода, що частина інформації у вигляді антропологічного матеріалу, у вигляді кераміки була втрачена. Тішить тільки те, що ця колекція є підтвердженням міграції саме норманів на нашу територію. Для істориків усього світу, це велике відкриття. Ці речі підтверджують те, що нормани тут з’явилися набагато раніше, ніж вказано в писемних джерелах», – каже Олександр Фіщук.

Завідувач сектором охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації Михайло Потупчик зазначив, що усі археологічні знахідки виготовлені із срібла та золота.

«Ці предмети унікальні. На теренах України раніше таких речей не знаходили. Зроблені вони з срібла з досить високої проби і позолоти. Скоріше за все деталі належали чоловіку.

Вони характерні для північної Європи. Це свідчить проте, що у 5 столітті до нас завітали нормани, або ж можливо були якісь зв’язки торгові. Нажаль, невідома історія знахідки, невідомо, які були попутні предмети», – каже М. Потупчик.