– Зараз триває розслідування у двох кримінальних справах щодо незаконного вилучення у нашого підприємства 14 га території та майна. Втім, незважаючи на це, Вороновицька селищна рада активно продовжує розкрадати цей «ласий шматок»! — поскаржився у редакції Олег Островський, директор ТОВ «Вороновицьке агропромислове підприємство» (ТОВ «ВАПП»).

На підтвердження своїх слів Олег Островський навів такі факти.

– ТОВ «ВАПП» — правонаступник сільськогосподарського підприємства, створеного постановою Ради Міністрів УРСР №409 та розпорядженням Вінницького облвиконкому №387 ще у 1976 році з виділенням безкоштовно 14 га землі, — розповів директор ТОВ «ВАПП». — Після реорганізації протягом 2011-2015 років ми десять разів звертались до Вороновицької селищної ради з проханням надати юридичну адресу нашому майновому комплексу — для того, щоб оформити право власності, залучити інвесторів, відкрити нове виробництво з робочими місцями для воронівчан. Але незмінно отримували відмову. Чому? На нашу думку, секрет простий — тому що вигідна ділянка 14 га з газом, електроенергією, виробничими приміщеннями комусь «впала в око». Як виявилось, ще з 2003 року почався її таємний дерибан, про який нам тоді було невідомо, але тепер це доведено матеріалами слідства! Вороновицька селищна рада на чолі з колишнім головою перевела наші землі у запас (разом з шістьма будівлями) для послідуючого розподілу «своїм людям». І це при тому, що Мінагрополітики, Вінницька ОДА і облрада підтримали інвестиційну програму ТОВ «ВАПП». Але в селищі вперто продовжували нас не помічати!

Так, на сьогоднішній день арешт на розподіл землі ми не можемо накласти, бо наша ділянка не має номера у Держгеокадастрі. А номера немає тому, що немає юридичної адреси, яку не дає нам селищна рада. Замкнене коло! Спеціально зроблено так, щоб підприємство «довести до ручки» і знищити, а майно і землю забрати!

Юристи на нашому боці. Вінницький райвідділ поліції констатує, що (цитую) «… порушені права землекористувача (тобто, ТОВ «ВАПП») підлягають відновленню згідно з п.2.ст.95 Земельного кодексу України». Досудове розслідування триває за ч.1 ст. 358 ККУ. Крім того, є рішення Вінницького райсуду, яке зобов’язує Вороновицьку селищну раду видати нам юридичну адресу. Але воно не виконується…

Територія ТОВ «ВАПП» у Вороновиці являє собою горбисте поле, заросле кущами і чагарниками, де-не-де на ньому городи з кукурудзою, картоплею та ін. Поряд — пам’ятний обеліск на честь 3000 євреїв, які прийняли тут мученицьку смерть від рук фашистів. За пам’ятником доглядає громада Вороновиці. У колишній конторі, збудованій ще за радянських часів, проживає сім’я воронівчанина Анатолія Горбачова.

– Постановою Вінницького райсуду від 14.03.2016 зобов’язано селищну раду розглянути заяву ТОВ «ВАПП», а не присвоїти поштову адресу, як зазначає Островський, — уточнив юрист Костянтин Куций. — Щоб отримати адресу, товариство повинне надати докази того, що земля, приміщення, майно належать їм. Але вони не пред’являють ніяких документів, це, на мій погляд, провальна тактика.

Костянтин Куций показав копію рішення Господарського суду про скасування державної реєстрації підприємства ТОВ «ВАПП» від 7.05.2002. А далі — по хронології. У червні 2003-го керівник ТОВ «ВАПП» Островський звернувся до Вороновицької селищної ради з проханням вилучити із землекористування земельну ділянку (копія звернення додається). На підставі цього листа Вороновицька селищна рада вилучила земельну ділянку із землекористування ТОВ «ВАПП».

У грудні 2007-го рішенням Вороновицької селищної ради вилучено земельну ділянку за систематичну несплату земельного податку. Потім селищна рада надала воронівчанам право на виготовлення технічної документації на землю. Нині частина спірних земель перебуває у процесі приватизації або у приватній власності тих, хто вже виготовив документи.

У грудні 2009-го у постанові про закриття кримінальної справи по факту розкрадання колективного майна посадовими особами ТОВ «ВАПП» зазначено, що відсутня бухгалтерська документація товариства. А саме товариство ліквідоване та відсутнє за місцем його розташування. Допитані по справі співзасновники повідомили, що будь-яких претензій щодо діяльності ТОВ «ВАПП» вони не мають (копія постанови додається).

– Отже, твердження про те, що (цитую): «Вороновицька селищна рада активно продовжує розкрадати цей «ласий шматок» — як я вважаю, не знаходять ніякого підтвердження! — наголосив Костянтин Куций.

Втім, останнє слово у цій справі скаже суд. Сьогодні непростий судовий спір між ТОВ «ВАПП» та Вороновицькою селищною радою триває…