Надписи із страшною «рекламою» наркотичних речовин — «фену» — амфетаміну і так далі – знову з’явились у самому центрі Вінниці. Місцеві мешканці обурюються — невже поліція не бачить цього неподобства?..

– Ми знаємо за ці написи! І боремось із цим наркоклубком. Але цих груп у Інтернеті — наче грибів після дощу. Встановити, хто є адміністратором групи чи ховається під псевдонімом, електронною адресою, важко. Так само й замовники «наркоти» не знають, у кого її купують. Скинув кошти на електронний веб-гаманець, отримай «то­вар». А у чий гаманець йдуть кошти? — пояснив начальник управління протидії наркозлочинності поліції Вінниччини Віталій Стахов. — Ця людина може бути у Києві, у сусідньому будинку чи на іншому боці земної кулі. Розгадуємо ці ребуси спільно із колегами із служби боротьби з кіберзлочинністю та карного розшуку. А сайти одні закриваються, інші виникають… Були «Банана шоп», «Федор» та інш. Тепер якийсь «Енерджайзер». Сайт зареєстрований та створений де завгодно. У цьому «бізнесі» дуже чітка ієрархія — так звані «трафаретники», які малюють написи, закладчики — ті, хто залишає «закладки» із наркотою. А «ляльковод» невидимий зовні.

– Які ж наркотики «рекламують» у цих написах?

– Так звана «сіль». А ще канабіс та амфетамін. Вартість, за цінами «чорного ринку», «солі» — пару тисяч гривень за грам, канабісу та амфетаміну — від 250-300 гривень за грам. Вони най­більш поширені серед молоді віком 20-30 років.

До речі, за тією ж оперативною інформацією, з’явились так звані «наркошахраї». Пишуть ті самі написи, рекламують групи в соцмережах. Клієнт скидає кошти за описаним вище механізмом. А за­мість «наркоти» отримує пакуночок із цукром, морською, йодованою сіллю. За Кримінальним кодексом, це вже не збут наркотичних речовин, а шахрайство.

– Чи вдалось затримувати торговців «сіллю» та амфетамі­ном за останній час у Вінниці?

– Три випадки. Один у жовтні минулого року. Затримали 20-річного юнака із десь 40 грамами «солі»… Він робив ці всі «закладки» по усьому місту. Отримував пакунки із «товаром» через перевізників. Вилучили у нього ваги, інші засоби. Нині вже закінчені експертизи, юнаку оголосили про підозру. Справа скерована до суду, він чекає на вирок. Але де брав наркотики — не зізнається. Мовляв, усе через соцмережі. Другий — затримали навесні чолові­ка з Донеччини. При ньому було 19 таблеток екстазі та 25 грамів амфетаміну. Теж робив «закладки»…

Третій випадок найбільш резонансний. У червні оперативники карного розшуку затримали 18-річного юнака у парку Дружби народів. У нього вилучили близько двадцяти пакунків із амфетаміном. Він показав ще сім місць, де робив «закладки». На Вишеньці, Слов’янці. До речі, в самому центрі міста, по вулиці Хлібній, за двома адресами теж лишав цю гидоту… В кого її отримував? Каже лише, що у чаті в групі отримував завдання зробити там і там «закладки», отримати за це гроші… Від кого? Назвав якесь прізвисько…

З першого погляду, звісно, мало. Але якщо врахувати колосальну роботу, що ми провели, скільки оперативної інформації отримали й реалізували, враховуючи нюанси — це багато. Ці три випадки між собою ніяк не пов’язані. Затримали одних торговців — звісно, з’являться інші бажаючі легко підзаробити. Тож і наша робота триває. Нещодавно й дільничні інспектори затримали юнака, який малював ці написи у громадських місцях Вінниці. Вилучили у нього балончик із фарбою. Але оскільки наркотиків при ньому не було, це адмінпротокол про порушення благоустрою у місті. Штраф 150 гривень. Направили матеріали до адмінкомісії. Питаємо, хто дав завдання малювати ці написи, і знову ж стара пісня — у групі отримав завдання, за кожен напис 30 гривень…

– Яка ж ситуація із цією наркорекламою та усім її ланцюгом у Вінниці?

– У Вінниці під контролем. Найбільш проблемні міста зараз Херсон, Одеса, Миколаїв. Портові міста, куди гидота може потрапляти контрабандою, наприклад, «сіль» з Китаю, великий наплив населення та курортників, особливо у сезон відпочинку. Ось нещодавно у Херсоні накрили велике наркокубло — «трафаретчиків», розповсюджувачів… Співпрацюємо із колегами, можливо, сліди ведуть й на Вінниччину.

– Чи були випадки виявлення наркоти у школах? Адже написи є й неподалік шкіл міста…

– У навчальних закладах в цьому та минулому році жодного такого випадку не було. Жодного учня із наркотиками не затримували.

– У суспільстві переважає думка, що саме поліція й кришує наркоділків… Тому й буцімто не реагує ані на нарконаписи, не чіпає й розповсюджувачів зарази, хоча все добре знає…

– Усі співробітники нашого відділу, від мене — підполковника із десятками років оперативної роботи за плечима, до молодих лейтенантів — проходили крізь копіткий відбір — десятки тестів та спецперевірок виключно у Києві, у Національній поліції та МВС України. Дві перевірки на детекторі брехні та особиста співбесіда із заступником голови Нацполіції. І кожен кандидат на службу до нашого підрозділу має пройти відбір саме у Києві. Двоє моїх заступників раніше працювали у внутрішній безпеці. І найбільш резонансні затримання ми проводимо спільно із оперативниками ВБ — під ретельним їхнім контролем. Тому про жодні корупцію чи «кришування» мова йти не може.

Кожна «наркореклама» чи вилучення великої кількості наркотиків на особистому контролі у мене та керівництва Головного управління Нацполіції в області. Тож, якщо ви бачите написи чи щось підозріле, негайно телефонуйте на «102»! Жодного ігнорування не буде!