Стояв понтонний міст, вкритий дошками, і від набережної Південного Бугу можна було прогулятись до Кемпи (чи Фестивального — так ще в часи СРСР перейменували цей острівець у центрі Вінниці на честь Всесвітнього фестивалю молоді і студентів 1957 року).

– Цим островом споконвіку користувались жителі Вінниці. Кемпа з польської означає «купа землі», бо острів штучно підсипали, щоб весняна повінь не затоплювала. Трамвай, як відомо, запустили у Вінниці з 1913-го, маршрут проходив через острів по двох мостах — з центру до Кемпи і з Кемпи до Замостя. До цього часу збереглись бетонні частини старого мосту біля спорткомплексу «Авангард», — згадував вінничанин Олександр Васильович Федорченко. — Але понтони зняли і, видно, продали. Ще у 2015-му громадські активісти відкрили кримінальне провадження проти влади, яка не дає вінничанам доступу до Кемпи, але вже четвертий рік ці провадження закривають. Подивіться, літо спекотне, а там благодать, пляж у центрі Вінниці, де могли б відпочивати сім’ї з дітьми. Але людям туди — зась! Ні лавочок, ні парасольок там вже давно нема, острів відрізаний від світу, закинутий напризволяще, заріс отруйним борщовиком!

– Для чого ж перекривати вінничанам дорогу до острова? Ми розуміємо, що Кемпа опинилась у центрі конфлікту інтересів, її фактично украли у громади! — з обуренням додав Валерій Козяк, член ГО «Голос народу — до демократії через право». — З одного боку, на острів «наклали лапу» можновладці, а з другого — прості люди хочуть у вихідні дні подихати свіжим повітрям, погрітись на сонечку, покупатись… Ми б’ємо у всі дзвони, відкрили кримінальну справу, звертались до воєнкома з пропозицією, щоб із військової частини з Калинівки допомогли поставити нові понтони, хоча б на сезон. Але відповіді немає… Наступним нашим кроком буде винесення питання про доступ вінничан на острів Кемпа на чергову сесію міської ради.