Та найбільше наслідки вибухів відчули на собі звичайні люди, чимало з яких так і не отримали усю відповідну допомогу з ремонту житла. Неодноразово селяни виходили на мітинги, збирали підписи до чиновників, пікетували ОДА і ще тоді просили владу видати їм грошову компенсацію. І нарешті їх почули.

19 липня на позачерговій сесії облрада виділила на ліквідацію наслідків 5 мільйонів гривень. Ще 3 мільйони надала Калинівська райрада для відшкодування робіт, які люди оплачували зі своєї кишені. Відомо, що наразі до районного бюджету з області вже надійшло 3,650 млн грн.

– Загалом, у селі Павлівка від вибухів на арсеналі постраждали 1105 домогосподарств, у Мізякові – близько 100 з різним ступенем ушкоджень. На даний час у Калинівському районі залишилось 70 будинків, які потребують ремонту, — розповів перший заступник голови Калинівської РДА Юрій Слабчук. – У нас з минулого року залишились не компенсовані чеки на суму близько 600 тисяч гривень. Причина в тому, що був брак коштів.

Після того, як ми отримали допомогу з області, відбувається ретельна перевірка поданих заяв і чеків щодо придбаних матеріалів та проведених робіт. Також у Павлівці триває огляд домогосподарств, ушкоджених під час вибухів, щоб провести відшкодування витрат місцевому населенню. Перша сума була виділена у розмірі 330 тис. грн. та розрахована на 42 домогосподарства. Станом на 10 серпня населенню виплачено 736755 гривень.

У свою чергу, голова Павлівської сільської ради Віктор Кособуцький додав, що на сьогодні придбано шість будинків для жителів, чиї оселі були визнані непридатними для проживання. Людям було безкоштовно надано понад 700 листів шиферу та проведено роботи з встановлення вікон на суму понад 10 млн грн.

Поки селяни Калинівського району отримують допомогу, про жителів Медвідки Вінницького району знову забули.

– Наше село знаходиться всього за кілька кілометрів від арсеналу. Але чомусь такої уваги, як іншим населеним пунктам, йому не приділяють. Та й місцева влада не сильно захищає інтереси людей, — скаржились нашому журналісту селяни. — Бо скоро вже рік після трагедії, а у нас є будівлі, де замість вікон досі плівка. У багатьох хати всередині потріскані, стелі падають, балки повигинались. Ремонти робили за свої кошти, але нам компенсацію не повернули.

Вікторія Снігур